"Učinite ono što smo uradili kada je Milošević pokrao izbore": Ko je Srbin koji je pobunjenike inspirisao da napadnu Kapitol? 1Foto: Printscreen/Tviter/ Dan Cohen

Čovek čiji je snimak inspirisao jednog od glavnih vođa nereda koji su se desili u američkom Kapitolu emigrirao je u Sjedinjene Države ubrzo nakon izbora 2020. godine.

Bi-Bi-Si je otkrio da on i njegova supruga nastavljaju da podstiču političko nasilje na svojim profilima na društvenim mrežama, što je trend koji zabrinjava stručnjake za ekstremizam.

Tri dana nakon izbora 2020, dok je rezultat još uvek bio neizvestan, jedan beogradski hemičar je postao emotivan. Sedeći ispred praznog belog zida, uključio je video kameru i ponudio svoje mišljenje o politici u Sjedinjenim Državama – zemlji koju nikada nije posetio.

„Pozdrav ponovo od Srba“, ovim rečima počinje svoj video.

On se izvinjava što je postao emotivan u prethodnom videu: „Bio sam đavo uplašen. Ali sada kada stalno vidim hiljade vas kako radite pravu stvar, više se ne plašim.“

Zatim, nakon događaja koji su se odigrali u američkom Kapitolu dva meseca kasnije, on poziva na napade na američke izborne zvaničnike.

„Mora da osete strah kada prebrojavaju lažne listiće. Moraju da razmišljaju da li će živi izaći odatle. Da, pozivam vas na nasilje. Ako je to jedini način, koga briga?“, kaže mladi Srbin.

Inspiracija za plan za 6. januar

Pomenuti Srbin je Aleksandar Savić.

Od svih brojnih teorija zavere i emotivnih video snimaka koji kruže internetom posle američkih predsedničkih izbora 2020. godine, Savićev video je nekako postao viralan u desničarskim krugovima, privlačeći pažnju nekih ljudi koji su kasnije 6. januara 2021. predvodili pobunu na Kapitolu.

Glavni među njima bio je Stjuart Rouds, vođa Čuvara zakletve, jedne od glavnih grupa američke krajnje desnice. Snimak je bio deo dokaza na nedavnom suđenju na Rodosu, koje je rezultiralo osudom za pobunjeničke zavere.

Prema sudskim dokumentima, Rouds je video snimak postavio u grupu za ćaskanje Čuvari zakletve, zajedno sa porukom: „Moramo sada da uradimo ono što je narod Srbije uradio kada im je Milošević ukrao izbore… Odbijte da to prihvatite i marširajte en misa na Kapitolu“.

Rods je grupi rekao da je u „direktnom kontaktu“ sa Savićem. Svi su bili spremni da slede srpski plan.

Od revolucije do pobune

Savić je u svojim spotovima uporedio situaciju u SAD sa događajima koji su doveli do ostavke predsednika Srbije Slobodana Miloševića 2000. godine. Poređenje nije baš prikladno, kažu srpski aktivisti koje je intervjuisao Bi-Bi-Si, a koji su u to vreme bili aktivni u opozicionom pokretu u zemlji.

Jedan je opisao ove dve situacije kao „fundamentalno“ različite.

Zbacivanje Miloševića 2000. godine usledilo je nakon razaranja ratova u Jugoslaviji. Postojala je široka opozicija protiv srpskog lidera, koji je menjao sveukupno glasanje u pokušaju da ostane na vlasti. Protesti velikih razmera protiv njegove vladavine bili su uglavnom mirni, ali sa značajnim napadima na zgrade državne televizije i parlamenta.

Savić se, međutim, u svom video snimku fokusirao na nasilje, govoreći pristalicama Donalda Trampa da odu u američku prestonicu, da napadnu televizijske stanice i vladine centre moći i nateraju vojsku i policiju na kapitulaciju.

Bizarno, on je tvrdio da su sve istočnoevropske zemlje još uvek socijalističke diktature i upozorio da će ista sudbina zadesiti SAD ako se izborni rezultati ne ponište nasilno.

Njegov video je imao dubok uticaj na vođu Čuvara zakletve. Tri dana nakon što je primetio video, Rouds je objavio objavu na veb stranici Oath Keepers pod naslovom „Poziv na akciju! Marš na DC, zaustavi krađu, odbrani predsednika i porazi državu“.

„Svi moramo marširati na Vašington DC i direktno podržati i braniti predsednika Trampa dok se bori protiv tekućeg pokušaja puča da ukrade izbore“, napisao je on. U postu se dalje kaže: „Patriota iz Srbije, koji takođe voli Ameriku, pokazuje nam put“, a zatim sledi plan tačka po tačku zasnovan na revoluciji 2000. godine, uključujući mirne proteste, praćene građanskom neposlušnošću i okupljanjem. miliona u glavnom gradu.

Rods je zatim predstavio svoj plan Čuvarima zakletve i drugim grupama i podstakao ih da razgovaraju.

Tokom prošlogodišnjeg suđenja vođi čuvara zakletve, američki tužilac Džefri Nestler rekao je porotnicima da je sličnost između Roudsove objave i onoga što se zapravo dogodilo 6. januara 2021. „upadljiva“.

Selidba u Ameriku

U međuvremenu, Savić i njegova supruga bili su na izletu koji su sami organizovali. Par se preselio u SAD ubrzo nakon što je video objavljen, stigavši u Teksas početkom 2021. godine, prema objavama na njihovim profilima na društvenim mrežama.

Savić je pre toga radio u Srbiji, Sloveniji i Francuskoj nakon što je doktorirao hemiju na Univerzitetu u Beogradu.

Njegov poslednji posao u akademskom svetu bio je na Institutu Jožef Stefan u Ljubljani gde je radio kao asistent, rekao je portparol instituta za Bi-Bi-Si. Njegov ugovor je istekao u martu 2020., baš kada je počela pandemija covid-19.

Gospođa Jovanović je takođe doktorirala na Univerzitetu u Beogradu, a kasnije je radila na Univerzitetu u Lilu u Francuskoj kao postdoktorant.

U Teksasu je radila u Centru za rak MD Anderson do juna 2022, prema portparolu ustanove. Zaposleni u MD Anderson odbili su da komentarišu, ali su Jovanović i Savić na društvenim mrežama nagovestili da je ona smenjena sa mesta u centru ili zbog protivljenja vakcinama ili zbog odbijanja da primi vakcinu protiv kovid-19.

Podsticanje političkog nasilja

Savić je ranije rekao da je 6. januara 2021. bio daleko od Vašingtona. Inače, i jedni i drugi nastavljaju da objavljuju brojne antikomunističke, ekstremno desničarske poruke na društvenim mrežama, kao i poruke koje su protiv vakcinacije, kao i postavljanje antisemitskih i konspirativnih sadržaja. Takođe su postavljali anti-LGBTK poruke, kao i postove u kojima se izražava gnev zbog ilegalne imigracije.

Otkako su emigrirali u SAD, oni takođe nastavljaju da govore o mogućnosti, pa čak i o neophodnosti političkog nasilja.

„Neće biti nasilja = momentalni poraz“, tvitovao je Savić. „Potencijal za nasilje = moguća pobeda. Potencijal za nasilje je ono što je izgradilo i održalo civilizaciju. Iz nekog čudnog razloga, zapadnjaci su zaboravili ovu stvarnu činjenicu“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari