Učitelj štrajkuje glađu protiv stranačkog zapošljavanja 1Foto: Nenad Kovačević

Zlatko Cvijović, učitelj koji je ostao bez posla u užičkoj osnovnoj školi „Slobodan Sekulić“, nastavio je štrajk glađu koji je, u dvorištu te škole, započeo u ponedeljak, iskazujući time protest protiv stranačkog zapošljavanja.

On je za Danas rekao da je, nakon 13 godina rada na određeno vreme, tokom kojih je radio na zamenama, ostao bez posla, jer je direktor škole, kako je dodao, „po stranačkom nalogu zaposlio drugog učitelja, koji je nekada bio novinar“.

– Zbog povećanog broja dece u izdvojenom odeljenju naše škole u selu LJubanje, otvorila se mogućnost da se konačno zaposlim kao učitelj, za šta sam se školovao. Međutim, direktor je zaposlio drugog učitelja, koji je u našoj školi radio svega 20 dana. Rekao je da je politika umešala prste i da mora da ga primi, objašnjava za Danas Cvijović.

On je dodao da mu je direktor ponudio da predaje matematiku, iako za to nije stručan, ali da su kasnije primljeni stručni nastavnici i da je on ostao bez posla. Svedočeći da direktor nije detaljnije obrazlagao svoju odluku i da mu je savetovao da se „obrati višim instancama, ukoliko smatra da je oštećen“, Cvijović kaže da mu je rekao i to da „ima kriterijume po kojima je odabrao novog učitelja“.

– Ne znam po nalogu koje stranke je to uradio, ali ja nemam drugi način da pokažem svoje nezadovoljstvo protiv stranačkog zapošljavanja i nepravde i u tome ću istrajati, dodao je za Danas Cvijović.

Kaže da je direktor dva puta pozivao policiju, koja ga je legitimisala, kako bi ga sklonio iz školskog dvorišta, a potom dodaje da ga kolege podržavaju, ali se ne pridružuju njegovom protestu, jer se plaše za svoja radna mesta.

– Prilaze mi roditelji učenika i pitaju kako mogu da mi pomognu. I ostali me podržavaju i očekuju da direktor promeni odluku. Nisam jedini koji je na takav način ostao bez posla, jer znam za nastavnicu koja je, posle 22 godine rada na zamenama u OŠ „Andrija Đurović“, takođe dobila otkaz i čini mi se da je najavila tužbu protiv škole, ali sam jedini koji na ovakav način iskazuje protest protiv političkog zapošljavanja i nepravde, kaže naš sagovornik, koji ne može da očekuje pomoć od sindikalne organizacije jer, kao radnik na određeno vreme, nije mogao da bude član sindikata.

– Direktor nijednog trenutka nije rekao da sam loš radnik i da to radno mesto ne zaslužujem, ali je rekao da on ima neke druge kriterijume i da je morao to tako da uradi, kazao je naš sagovornik. Danas saznaje da su o slučaju užičkog učitelja obavešteni Školska uprava Užice i Ministarstvo prosvete, od kojih se očekuje da uskoro razreše njegov status.

Direktor: Sve je po zakonu

Aleksandar Urošević, direktor škole, nije želeo da govori za Danas o štrajku svog kolege, rekavši da će javnost o tome biti obaveštena uskoro. „Jedino što mogu da kažem je to da je sve urađeno po zakonu“, bio je kratak Urošević, dodavši u nezvaničnom razgovoru da on nije stranački angažovan i da nije bilo stranačkih pritisaka na njega, te da o kolegi Cvijoviću ima odlično mišljenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari