Udruženja građana i stanari ponovo blokirali ulicu na Novom Beogradu zbog nelegalne šljunkare 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Udruženja građana „Za naš kej“, „Zajednička akcija blok 70, 70a“ i „44 blok“ organizovala su danas blokadu Ulice dr Agostina Neta zbog, kako navode, višegodišnjeg problema koji stvara nelegalna šljunkara u blizini naselja, a protest su podržali stanari okolnih zgrada u toj ulici.

Branko Tomić iz Udruženja građana „Za naš kej“ izjavio je za FoNet da ta šljunkara ugrožava zaštićeno zimovalište zaštićene ptice mali vranac.

„Najpre su zauzeli deo zaštićene zone, zatim prisustvom ljudi, mašina i kamiona koji prave buku kao i noćnim osvetljenjem. To je sve zabranjeno merama 2. stepena zaštite ove zone. S druge strane, kamioni koji prevoze materijal često rasipaju pesak i prašinu po putu, trotoarima, zelenilu i automobilima koji se isprljaju već nekoliko sati nakon pranja“, rekao je Tomić.

On je istakao da je šljunkara morala biti izmeštena još 1981. godine kada je završen i useljen blok 70a jer joj nije mesto u gradskoj zoni.

„Problem se naročito pogoršao od pre mesec dana kada se zahuktalo gradilište za Ekspo 2027 kao i gradnja na Makiškom polju za metro. Podnećemo prijavu Ministarstvu zaštite životne sredine i Ministarstvu vodoprivrede sa zahtevom da se hitno i trajno zaustavi rad šljunkare“, rekao je Tomić.

Današnji skup protiče bez incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari