Udruženja: Zastrašivanje novinarke KRIK-a? 1Foto: KRIK

Novinarska i medijska udruženja duboko su zabrinuta zbog obijanja i upada u stan novinarke istraživačkog portala KRIK Dragane Pećo, i zahtevaju da policija i tužilaštvo hitno rasvetle sve okolnosti slučaja i predstave ih javnosti.

Imajući u vidu da iz stana ništa nije ukradeno, a da je KRIK u poslednje vreme objavio više istra?ivačkih tekstova o političkim, ekonomskim i kriminalnim centrima moći, udruženja sumnjaju da je reč o pokušaju zastrašivanja ove novinarke.?

Ovo je samo poslednji u nizu slilnih događaja koji su proteklih nedelja uznemirili javnost, poČev od napada na novinare tokom predsedniČke inauguracije u Beogradu i vrĐanja i pretnji novinarima u niŠkom Medija centru, do pretnji smrću novinarki Mariji Vučić.

Uprkos postojanju Stalne radne grupe za bezbednost novinara u kojoj, osim novinarskih i medijskih udruženja, učestvuju i visoki predstavnici Tužilastva i MUP, i posebnom mehanizmu za hitne reakcije institucija u ovakvim slučajevima, po?inioci su i dalje neka?njeni, a broj napada i pretnji novinarima eksponencijalno raste.

Efikasno postupanje nadležnih organa u ovom i svim drugim slučajevima jeste i može biti jedina realna mera proklamovane spremnosti institucija da se zaštite novinari, a time i pravo građana na informisanje u javnom interesu. Izostanak takve reakcije će dodatno ugroziti slobodu medija demokratski poredak u Srbiji, ocenjuje se u saopštenju. 

LSV: Osuda obijanja stana

Novi Sad, 08. jul 2017. (FoNet) – Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) danas u saopštenju najoštrije osuđuje obijanje i premetačinu stana novinarke Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Dragane Pećo.

Napadi na novinare u Srbiji su veoma česta pojava, ukazuje LSV, „ali se čini da državni organi nisu revnosni u otkrivanju i sanckionisanju počinilaca“.

Od početka godine, po podacima NUNS, zabaleženo je 47 napada na novinare, napominje LSV i poziva nadležne da u potpunosti primenene Sporazum o bezbednosti novinara, koji su pre šest meseci potpisali novinarska udruženja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo.

Vlasti Srbije moraju da shvate da je sloboda medija i novinara osnov svakog demokratskog društva i da je napad na novinare napad na slobodu izražavanja, zaključuje LSV.

UNS: Otkriti počinioca i motive

Udruženje novinara Srbije (UNS) očekuje da policija u najkraćem roku otkrije ko je i s kojim motivima obio stan novinarke Dragane Pećo, koja piše o slučajevima u vezi sa kriminalom i korupcijom za istraživačku mrežu Krik.

S obzirom na činjenicu da je koleginici Pećo stan obijen, stvari ispreturane, a da nije primećeno da nešto nedostaje, UNS u saopštenju navodi da se mora ispitati da li je u pitanju zastrašivanje novinara, imajući u vidu teme koje ova novinarka i portal Krik istražuju.

Krik je objavio da je koleginica Pećo uplašena i da očekuje da provalnici budu što pre otkriveni.

U saopštenju UNS traži da policija i tužilaštvo ovaj slučaj vode kao prioritetan i u skladu s tim što pre obaveste Draganu Pećo i javnost o rezultatima istrage.

PSG: Zastrašujuća konstanta

Beograd, 08. jul 2017. (FoNet) – Pokret slobodnih građana (PSG) danas u saopštenju zahteva od državnih organa hitno rasvetljavanje upada u stan novinarke Krika Dragane Pećo.

„Ovo tumačimo kao pokušaj zastrašivanja novinarke i tog portala koji je otkrio i predstavio javnosti veliki broj afera Vučićevog režima“, ukazuje u saopštenju PSG.

Pokret zahteva da se, osim ovog slučaja, odmah rasvetle i ostali napadi na novinare, „koji u proteklom periodu postaju zastrašujuća konstanta“.

Ukoliko slučaj upada u stan ostane nerasvetljen, kao što su ostale mnogobrojne pretnje smrću koje dobijaju novinari, ako bez sankcija ostanu napadači na novinare na mitingu SNS, ako ostanu nekažnjeni oni koji su, uz pretnje, prekidali projekcije filmova i neotkriveni oni koji su tajno snimali novinare i pratili ih, „biće više nego jasno da upravo oni koji treba da gone počinioce stoje iza svih ovih nedela“, smatra PSG.

Upad u stan jedan je korak dalje, ocenjuje PSG i sa velikom zebnjom pita šta može da bude sledeći potez – da li će neko ostati bez glave?

„Da li to treba da se dogodi da mi, kao društvo, ali i međunarodna zajednica, shvatimo šta se ovde dešava i kuda idemo“, napominje PSG i podseća da slični pritisci postoje i na ljude koji deluju u drugim oblastima.

Jasno je da je reč o razrađenom mehanizmu, smatra PSG i zaključuje da je „isto tako jasno da samo solidarnost i međusobna podrška mogu pomoći da teška vremena, koja su očigledno pred nama, prebrodimo bez teških posledica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari