Udruženje "Mame su zakon": Da država ne odustaje od produženja porodiljskog odsustva 1Foto: Shutterstock/Alena Ozerova

Udruženje „Mame su zakon“ zatražilo je danas od države da ne odustaje od izmena zakona koje predviđaju produženje porodiljskog odsustva na 15 meseci za prvo, odnosno 18 meseci za drugo dete.

Prateći medije, koji sve češće dovode u pitanje ovu odluku, pitamo se šta je dovelo do toga da se vlast pokoleba, s obzirom da je jasno kakvo bi rasterećenje takva logistička podrška porodici donela, navodi se u saopštenju.

Žene u proseku produže period nege deteta za oko četiri do pet meseci, odlazeći na komisiju, i to se dešava upravo zbog činjenice da im deca sa 11 meseci ne mogu krenuti u jaslice, kao i zbog toga što su upisni rok i stvarni polazak u predškolsko sa velikom vremenskom razlikom, navodi udruženje.

Roditeljima je pored finansijske podrške potrebna i dobra logistička podrška kako bi uskladili rad i roditeljstvo i ovim putem apelujemo da se od najavljene izmene ne odustaje, bilo to sad uz izmene koje se odnose na preduzetnice, bilo to u prvoj sledećoj izmeni zakona, navodi udruženje Mame su zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari