Udruženje studenata sa hendikepom: Beograd nema prilagođena taksi vozila za korisnike kolica 1Foto: Udruzenje studenata sa hendikepom

Dostojanstvo oko 30.000 osoba sa hendikepom iz Beograda, koje su potencijalni korisnici prilagođenih taksi vozila, ugroženo je zbog ograničenih mogućnosti da koriste prevoz za potrebe obrazovanja, zapošljavanja i rada i svakodnevnih društvenih aktivnosti, rečeno je danas na konferenciji za medije Udruženja studenata sa hendikepom „Pristupačnost javnog i taksi prevoza za osobe sa hendikepom“.

Kako navode, sve ovo značajno ugrožava samostalnost osoba sa hendikepom i njihovu mogućnost da ostvare osnovna ljudska prava.

Na konferenciji je bilo reči o nepristupačnost javnog prevoza i nepostojanje prilagođenog taksi prevoza za sve ljude koji koriste kolica, kao i uticaj javnog i taksi prevoza na isključenost osoba sa hendikepom iz javnog života u Beogradu.

Prezentovani su rezultati istraživanja Udruženja o postojećim uslovima u javnom i taksi prevozu za osobe sa hendikepom u Beogradu. Podatak da ne postoji nijedno taksi vozilo prilagođeno za korisnike kolica na dramatičan način pokazuje koliko se do sada o ovom realnom problemu nije govorilo. Pored toga, postoji prostor i za zagovaranje pristupačnosti ostalih načina javnog prevoza u glavnom gradu.

Takođe, prezentovana su i rešenja za trenutno stanje koje je diskriminatrosko prema osobama sa hendikepom. Kako bi se obezbedile garancije da će taksi udruženja u Beogradu imati pristupačna vozila za korisnike kolica predložene su izmene relevantnih dokumenata (Odluka o auto-taksi prevozu Organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za poslove javnog prevoza i Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju) koje bi podrazumevale obavezivanje i podsticanje taksi udruženja da na odeđen broj vozila moraju imati i prilagođeno vozilo za osobe sa hendikepom, mogućnost subvencionisanja nabavki prilagođenih vozila za taksi udruženja, kao i to da cene za vožnju u vozilu prilagođenom za osobe sa hendikepom budu ekonomski najniže.

Projekat „Taksi prevoz za sve!“ finansiran je od strane Vlade Švajcarske u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT,” a koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Realizacija projektnih aktivnosti počela je marta meseca ove, a trajaće sve do kraja februara 2023. godine.

U okviru projekta biće sprovedeno situaciono testiranje diskriminacije koje bi trebalo da potvrdi rezultate dobijene pomenutim istraživanjem u praksi.

Takođe, značajan deo ovo inicijative su aktivnosti javnog zagovaranja, a u skladu s tim biće održani sastanci sa predstavnicima taksi udruženja, Gradskom upravom Grada Beograda, Ombudsmanom Grada Beograda, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, kao i sa Ministarstvom finansija koje će biti ključan akter kada su subvencije za taksi udruženja u pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari