Odluka o rehabilitaciji četničkog komandanta Dragoljuba Draže Mihailovića osim osude u Novom Pazaru je „probudila“ i priče o Aćifu (Bljuti) Hadžiahmetoviću – Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara za vreme Drugog svetskog rata. Na fasadama novopazarskih zgrada osvanuli su grafiti: Sandžak autonomija – Aćif ef. komandant. Negde su ova dva grafita zajedno, negde odvojeno. Autori su nepoznati, ali oni retki koji ih komentarišu tvrde da je to odgovor na odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića.

Nedavno je predsednik SDA Sandžaka i Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin, gostujući u emisiji „Kažiprst“ TV B92, zapretio „da će snositi posledice“ onaj ko odluči da skine spomen-tablu Aćif-efendiji iz centra Novog Pazara. Ova pretnja je ostala nejasna većini, da li se odnosi na političke ili nekakve druge posledice i retko ko hoće da je komentariše.

Izvršni direktor nevladine organizacije Urban-in Sead Biberović ocenjuje da se radi „o još jednoj neodmerenoj i neosmišljenoj izjavi“.

– Toliko Ugljaninovo zalaganje za rehabilitaciju Aćifa Bljute gledam na dva načina. Prvo, kao odgovor na odluku o rehabilitaciji Draže Mihailovića, a drugo, kao korišćenje te odluke u dnevnopolitičke svrhe za privlačenje potencijalnih birača za neke od narednih izbora. Znamo da nam se bliže lokalni izbori – naglašava Biberović i dodaje da je „to podilaženje najnižim nacionalnim i verskim osećanjima građana“ i da „političari još uvek misle i tako se ponašaju da je nacionalizam na visokoj ceni“.

Aćif-efendija je spomen-ploču u centru Novog Pazara, na inicijativu BNV, dobio u avgustu 2012. godine. Njenom otkrivanju je prisustvovao i Sulejman Ugljanin, tadašnji ministar bez portfelja u Vladi Srbije. Vlada je naložila nadležnim ministarstvima da ispitaju ceo slučaj. Inspekcijske kontrole su utvrdile da nisu poštovane zakonske procedure u kojima je preskočena i lokalna samouprava. Iz nadležnih ministarstava naloženo je lokalnoj samoupravi da ukloni ovo obeležje. Interesantno je da se ministar bez portfelja Ugljanin tada nije mnogo uplitao u ovu priču. Za postavljanje spomen-ploče ovdašnji politički akteri su krivicu prebacivali jedni na druge. BNV, tada u tehničkom mandatu, sebe je proglasilo nadležnim da postavlja spomen-obeležja, a lokalna samouprava sebe je proglasila nenadležnom da sa svoje teritorije uklanja sporna obeležja, bez obzira na naređenja iz Vlade Srbije.

BNV je pokrenulo postupak za rehabilitaciju Aćif-efendije pred Višim sudom u Novom Pazaru. Advokat Emir Fetahović, koji je pravni zastupnik BNV u ovom predmetu, rekao je za Danas da je pred Višim sudom prekinut postupak dok se ne utvrdi da li je Aćif-efendija živ.

– Pre više od godinu dana pred Osnovnim sudom u Novom Pazaru pokrenuo sam postupak da se utvrdi da je mrtav. Do sada nije održano nijedno ročište. Tek kada bude utvrđeno da je mrtav, biće nastavljen postupak pred Višim sudom – objašnjava Fetahović.

Ko je Aćif-efendija

Aćif (Bljuta) Hadžiahmetović – Aćif-efendija za jedan broj Bošnjaka nacionalni je heroj koji je odbranio Novi Pazar od četničkog pokolja, a neki ga smatraju ratnim zločincem i na teret mu se stavljaju pogubljenja i proterivanja Srba, Bošnjaka i Jevreja. Svedoci tog vremena tvrde da je za vreme predsednikovanja Novim Pazarom u Drugom svetskom ratu pokušao da izvrši albanizaciju ovog kraja. Zbog dobre saradnje Nemci su ga odlikovali Gvozdenim krstom drugog reda, a posle Drugog svetskog rata tadašnja vlast streljala ga je, u januaru 1945. godine, zbog saradnje sa okupatorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari