Ugljanin: Gojgić nepodoban da sudi Bošnjacima 1

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin uputio je zahtev Visokom savetu sudstva, ministarki pravde Neli Kuburović i predsedniku Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije „da hitno i bez odlaganja“ smene predsednika Osnovnog suda u Novom Pazaru Đorđa Gojgića sa te i funkcije sudije.

Kao razlog za ovu smenu navodi se Gojgićev odgovor nevladinoj organizaciji Akademska inicijativa „Forum 10“ na pitanje o nacionalnoj strukturi sudija i mestima gde su završili fakultete. Naime, Gojgić je napisao da sud ne poseduje podatak ni dokument o nacionalnoj strukturi i pripadnosti sudija, „jer vođenje evidencije po tom kriterijumu nije predviđeno ni u proceduri izbora sudija, ni prilikom vođenja ličnog lista“.

Gojgić je „Forumu 10“ sugerisao da „preduzme korake i akcije u sprečavanju širenja neargumentovanih i lažnih tvrdnji, kojima se pokušava narušiti ugled pravosuđa, a koje najverovatnije potiču iz krugova bliskih organizovanom međunarodnom kriminalu, koje plasiraju preko lica na njihovom platnom spisku”. U ovoj NVO nisu bili zadovoljni odgovorom, pa je sve došlo pred BNV koje je „najoštrije osudilo neprimeran politički motivisan i zlonameran odgovor“.
Ugljanin u svom zahtevu piše da je Gojgićev odgovor izazvao „strah i nesigurnost kod bošnjačkog stanovništva, jer takva retorika, optužbe i kvalifikacije podsećaju Bošnjake na period od 1990-2000, kada su nad Bošnjacima izvršeni brojni zločini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari