Ugljanin izveo učiteljicu iz policijske zgrade 1Foto: BETAPHOTO/ISHAK SLEZOVIĆ/DS

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Novom Pazaru, juče su na informativnom razgovoru u novopazarskoj policiji bili učiteljica OŠ „Rifat Burdžović Tršo“ i direktor te škole, Adela Karaahmetović Melajac i Nusret Zuković. Oni su pozvani da daju izjave povodom puštanja himne sandžačkih Bošnjaka „Ja sin sam tvoj“, umesto državne himne „Bože pravde“, kako je naloženo iz Ministarstva prosvete za prvi čas nove školske godine.

Informacija da se učiteljica Karaahmetović Melajac i njen direktor nalaze na informativnom razgovoru brzo je prostrujala kroz grad i na društvenim mrežama se pojavio poziv građanima da dođu ispred policijske zgrade i daju podršku.

Okupilo se nekoliko desetina roditelja učenika iz te škole, članova Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), na čelu sa predsednicom Jasminom Curić, pristalica SDA Sandžaka, bio je i narodni poslanik Enis Imamović, a nešto kasnije stigao je i lider te partije Sulejman Ugljanin.

Ugljanin je ušao u zgradu policije i nešto kasnije sa učiteljicom izašao iz zgrade. Karaahmetović Melajac sa informativnog razgovora izašla je vidno uznemirene i nije želela da da izjavu za medije. Lider SDA Sandžaka je rekao da „Bošnjacima nije dozvoljeno da žena sama ostane sa nepoznatim muškarcima, u ovom slučaju sa policajcima“ i da će danas tražiti od tužioca objašnjenje za davanje naloga za privođenje i o svemu će obavestiti javnost.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da jedino u ovoj novopazarskoj školi, prvog dana školske godine, na prvom času nije emitovana državna himna „Bože pravde“, jer je u jednom odeljenu prvog razreda na bosanskom jeziku emitovana himna Bošnjaka Sandžaka „Ja sin sam tvoj“. Ministarstvo je odmah reagovalo i u školu poslalo nadležne inspekcijske službe. Za sve je zaslužna učiteljica, koja je svojim đacima prvacima pustila bošnjačku himnu i „pohvalila“ se na svom Fejsbuk profilu.

Direktor škole Zuković medijima je rekao da „to nije primetio u toku nastavnog procesa“, već je saznao „sa društvenih mreža, odnosno, medija, jer su mu javili kasno uveče“. Naglasio je da je obavio razgovor sa učiteljicom „koja je primila prvi razred na bosanskom jeziku“, koja mu je rekla da je „postupila po uredbi Ministarstva i da je na drugom času intonirala himnu Bošnjaka Sandžaka, u sklopu programa za prijem đaka prvaka koji će nastavu pohađati na bosanskom jeziku i da je sve izvučeno iz konteksta“.

Kako je objasnio, ona će se o svemu izjasniti „pisano u zakonskom roku od osam dana“.

Minulog petka, inspekcijski nadzor u školi vršili su upravna i prosvetna inspekcije. Postupak učiteljice Karaahmetović Melajac naišao je na mnogobrojne podeljene komentare. Jedni je osuđuju, drugi proglašavaju heroinom. Portal Sandžačke.rs proglasio ju je za ličnost meseca „zbog čina dostojanstva i hrabrosti“, koje nisu pokazali „ni političke ni verske institucije sandžačkih Bošnjaka i njihovi čelnici“.

Slučaj „državna himna“ odmah je prebačen na politički teren. Krenule su međusobne optužbe i prozivanja političkih opcija unutar bošnjačke zajednice. BNV je još uoči početka nove školske godine ocenilo da je državna himna Srbije „provokacija za bošnjačku decu i nastavnike“. Rasprava na ovu temu odvija se, uglavnom, na lokalnim portalima i društvenim mrežama, zvaničnih oglašavanja bošnjačkih partija nema.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Ugljanin izveo učiteljicu iz policijske zgrade”

  1. I sta ce drzava da uradi povodom ovoga?Hoce li,kao prava drzava da smeni odgovorne,ili ce zataskati slucaj?Normalno bi bilo da se na citavoj teritorijo drzave odvija sve po istim pravilima.Nego,kako je na Kosovu?

  2. Tekst himne „Bože pravde“ je anahron i služio je u Kraljevini Srbiji koja do 1912. godine u svom sastavu nije imala područja sa stanovništvom drugih veroispovesti i nacionalnosti osim Jevreja i Roma. Pošto su Jevreji bili skoncentrisani u nekoliko većih gradova i sami se često izjašnjavali kao Srbi Mojsijeve vere, himnu su smatrali kao svojom. U stihovima se isključivo pominje „srpski rod“, „srpske zemlje“ i naravno da je za otprilike 800 000- milion stanovnika Srbije koji nisu Srbi, tekst ove himne diskriminatorski. Naša država toliko trapavo i tvrdoglavo nameće svima svoju verziju istorije a posle se čudi i ljuti sličnim potezima okolnih država. S druge strane i ta učiteljica nije mnogo bolja i pametnija pa nastupa politikantski i provokativno. Država da pod hitno razreši pitanje himne (teksta) prihvatljivog svim građanima a „učiteljice“ da se uzdrže od kontriranja državi jer to dobra nikome neće doneti.

  3. Ovo po mom shvatanju da ja kao Srbin nemam nikakva prava u svojoj republiku.“Gospodin “ Čanak može da iznosi koje kakve uvrede ,učiteljica iz Novog Pazara može da vređa Srbe,“migranti“ koji su ušli na teritoriju Srbije ilegalno i remete javni red i mir ,pljačkaju , uništavaju i versku i privatnu imovinu i da ne nabrajam mnogo čega .To je sve dozvoljeno , a kad Srbin nešto uradi odmah je sakcionisan.Pa precedniče republike Srbije ili nešto po tom pitanju preduzmete ili dajte ostavku jer ste nesposoban da budete po mom precednik i vodite iz vlade ove nesposobne ministre i narodne poslanike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.