Sulejman Ugljanin predsednik je novog saziva Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Novi saziv je konstituisan juče u Novom Pazaru i prisustvovali su mu većnici „Za bošnjačko jedinstvo“ i „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“. Većnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ držali su se svoje odluke da ne glasaju za donošenje odluka, pa su bili protiv ili uzdržani, a sve donete odluke izglasali su većnici liste koju je predvodio Ugljanin.

Većinom glasova za sekretara BNV imenovan je diplomirani pravnik Ahmedin Škrijelj, a većina je odlučila da se izbor Izvršnog odbora i potpredsednika veća odloži za desetak dana. Većnici liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ imali su primedbe na odredbe Statuta i Poslovnika BNV. Da postoje manjkavosti u tim aktima složio se i Ugljanin i obećao da će predstavnici obe liste u narednom periodu zajedno raditi na otklanjanju manjkavosti.

Nosilac liste „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ Jahja Fehratović će novom predsedniku čestitao izbor, a nakon sednice novinarima je rekao da će i dalje ostati „kooperativna opozicija“, da će učestvovati u radu „iako su izborni rezultati pokazali da imamo mrlju na legitimitetu i legalitetu ovakvog nacionalnog veća“. Ocenio je da je „današnji dan istorijski i da je među Bošnjacima od danas nova stranica, a to je da kao opozicija poštujemo odluke većine“. Ponovio je da je za normalizaciju odnosa sa političkom opcijom potrebno da se Ugljanin odrekne Islamske zajednice Srbije i prizna izbornu krađu u Tutinu.

Novi predsednik BNV je ocenio da su ovi izbori bili važni „jer posle dvadeset godina nemira u kampanji“ protekli mirno i u nacionalnoj harmoniji. Ocenio je da ovo nisu bili politički već nacionalni izbori i „unutra Bošnjaka nema pozicije i opozicije. Svako ko misli da bude pozicija ili opozicija, vrlo brzo će promeniti svoje mišljenje. Neće biti preglasavanja“.

– Danas od verskih poglavara niko nije bio prisutan i time smo dali do znanja da je ovo nacionalno, a kasnije, kada veće učvrsti svoj legitimitet i pokažemo da smo jedinstveni, onda će se pojaviti zajednički interes da i ta pitanja pokrenemo – naglasio je predsednik BNV, čija lista je osvojila 19, a druga 16 mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari