Uhapšena kriminalna grupa iz Šapca i Loznice osumnjičena za trgovinu ljudima 1Foto: Pixabay/sammisreachers Foto: Pixabay/sammisreachers

Kriminalna grupa koja se tereti da je delovala na teritoriji Srbije i Italije i izvršila krivično delo trgovina ljudima, uhapšena je, dok se za jednom osobom još traga.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Šapcu, uhapsili su Z. T. (32), S. I. (35), B. Š. (31), D. A. (32) svi iz Šapca i M. B. (50) iz Loznice.

Oni se sumnjiče da su od prve polovine 2016. do kraja septembra 2022. godine, koristeći teške prilike više lica sa teritorije Šapca, istima najpre davali novac sa većom kamatom, dovodeći ih u položaj dužničkog ropstva, navodi se u saopštenju Ministarsva unutrašnjih poslova.

Potom su ih, kako se sumnja, dovodili u zabludu, da će taj novac, čija je kamata stalno rasla, moći da vrate prosjačenjem u Italiji.

Oštećeni su dobijeni novac u Italiji davali članovima ove kriminalne grupe, a oni koji nisu hteli da prose primoravani su silom i pretnjom.

Na ovaj način, osumnjičeni su pribavili protivpravnu imovinsku korist za sebe u iznosu od nekoliko desetina hiljada evra, koje su trošili za sopstvene potrebe i luksuzan život.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih, policija je pronašala 14.640 evra, manju količinu australijskih i američkih dolara, 560.000 dinara, osam mobilnih telefona i više kartica za mobilne telefone.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.