Uhapšeni načelnik kriminalističke policije u Prijepolju, prijepoljski biznismen i lice iz odseka za suzbijanje korupcije 1Foto: Nenad Kovačević/Danas

Osim načelnika novosadske policije Slobodana Malešića, rođenog u Prijepolju, koji je noćas uhapšen, uhapšeni su načelnik kriminalističke policije u Policijskoj upravi Prijepolje, jedan prijepoljski biznismen i lice iz odseka za suzbijanje korupcije u Upravi za kriminalističku policiju (UKP) .

Njih su uhapsili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije – Sektor unutrašnje kontrole , a po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal u Beogradu i to, kako je to Tužilaštvi navelo, „nakon višemesečnog predistražnog postupka“.

Osim Malešića, uhapšeni su Ljubomir Stanišić, policijski službenik PU u Prijepolju, Dragan Kovačevića, policijski službenika UKP Odeljenje za borbu protiv korupcije, i Dženan Kujovića, privatni preduzetnik  i vlasnik više privrednih društava iz Prijepolja, zbog,  kako se navodi, „udruživanje radi vršenja krivičnih dela, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja“.

„Ova organizovana kriminalna grupa se, od sredine 2018. do danas, udružila radi vršenja više krivičnih dela sa koruptivnim elementom“, saopštilo je Tužilaštvo.

Osumnjičeni Malešić se tereti da je „organizator ove organizovane kriminalne grupe i da je, koristeći svoj službeni i društveni položaj, posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti“.

„Naime, osumnjičeni Malešić je“, saopštilo je Tužilaštvo, „od osumnjičenog Kujovića primao obećanu i zahtevanu korist, kako bi ostalim osumnjičenim policijskim službenicima, kao pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koji su postupali po njegovim nalozima, usmeno izdavao naloge da u okviru svojih službenih policijskih ovlašćenja ne izvršavaju službene radnje, koje bi morali izvršavati“.

Te radnje, dodaje se, „odnose na otkrivanje i prikupljanje dokaza radi podnošenja krivične prijave protiv osumnjičenog Kujovića i odgovornih lica u njegovim privrednim društvima, zbog nezakonitog poslovanja, sa ciljem sticanja finansijske koristi sebi i pripadnicima ove organizovane kriminalne grupe“.

Pripadnici organizovane kriminalne grupe, dodaje se, „ Stanišić i Kovačević su imali zadatak da  pružaju zaštitu osumnjičenom Kujoviću i članovima njegove porodice od krivičnog gonjenja i pružaju savete o postupanju pred nadležnim organima po podnetim krivičnim prijavama“.

„Osumnjičeni Stanišić je pomagao Kujovićevom rođaku, a preko Kujovića da izbegne pritvor za krivično delo nasilje u porodici. Takođe, Malešić je uticao na policijske službenike da napuste mesto saobraćajne nezgode, u kojoj je učestvovalo vozilo MUP u kome se prevozio osumnjičeni Malešić, a između ostalog i da se ukloni napomena iz jedinstvenog informacionog sistema MUP-a koja se odnosi na obaveznu kontrolu osumnjičenog Kujovića i njegovog vozila“.

„Osumnjičeni Stanišić i Malešić su, saopštilo je Tužilaštvo, „primili korist i to –  Malešić u novcu i materijalim dobrima za izgradnju i opremanje splava na  Savi, opremanje stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, kao i novac na ime navodne stipendije za njegovog sina, a osumnjičeni Stanišić za uređenje stana“.

U toku su saslušanja uhapšenih  

Svim licima lišenim slobode je određeno zadržavanje i u toku su njihova saslušanja u Tužilaštvu za organizovani kriminal, nakon čega će biti doneta odluka o pritvoru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari