Uhapšeno 47 osoba zbog korupcije 1Foto: Dejana Majstorović

Pripadnici MUP u akciji “Pluton 2“ uhapsili su 47 osoba i podneli krivične prijave protiv 19 lica, a za dve osobe se traga, javlja B92.

Kako se navodi u saopštenju MUP, lica su uhapšena u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima.

Akcija je sprovedena u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Osumnjičeni se terete da su od 2005. do danas izvršili više krivičnih dela kojima su budžetima Republike Srbije, Autonomne pokrajine Vojvodine, grada Beograda i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od 1.896.090.232,00 dinara, odnosno preko 17,5 miliona evra.

Uhapšeni se sumnjiče da su počinili krivična dela poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba ovlašćenja u privredi, zloupotreba službenog položaja, nenamensko korišćenje budžetskih sredstava, pronevera, falsifikovanje službene isprave, prevara i teška krađa.

Među uhapšenima su bivši rukovodilac Odeljenja za prehrambene proizvode u Republičkoj direkciji za robne rezerve, bivše odgovorno lice Doma zdravlja „Dr Milorad Mika Pavlović“ u Inđiji, lekar, građevinski inspektori, matičari, investitori i bivša i sadašnja odgovorna lica više pravnih lica.

Izvršenjem ovih krivičnih dela oštećeni su budžet Republike Srbije, Republička direkcija za robne rezerve, Republička direkcija za vode, Fond za kapitalna ulaganja AP Vojvodine, Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine, Klinički centar Vojvodine, Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije, Nacionalna služba za zapošljavanje, Budžet grada Beograda, JP “Srbija šume“, Dom zdravlja “Dr Milorad Mika Pavlović“, Sindikalna organizacija samostalnog sindikata JP “Gas“, AMSS Gas-petrol, akcionari AD “Alfa plam“ iz Vranja, kao i više pravnih i fizičkih lica.

U okviru te akcije policija u Smederevu je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, uhapsila R. Đ.(1963), Lj. M.(1951), D. M.(1962), D. J. (1980) i S. R. (1963) zbog osnova sumnje da su izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju MUP povodom akcije “Pluton 2”.

Sumnja se da su oni u periodu od januara 2014. do oktobra 2016. godine u svojstvu odgovornih lica matične službe – Gradske uprave u Smederevu, prilikom izdavanja izvoda iz matičnih knjiga od građana – podnosioca zahteva, primali novac na ime plaćanja taksi u iznosima koji su zakonom propisani za tu vrstu izvoda.

Osumnjičeni su na taj način sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a budžet Republike Srbije oštetili za 2.839.880,00 dinara. Protiv jednog osumnjičenog biće podneta krivična prijava u redovnom postupku.

U saopštenju se navodi da su pripadnici MUP-a, u nastavku akcije na suzbijanju krivičnih dela pranja novca, finansijskog kriminala i korupcije, posebno vezano za zloupotrebe službenih položaja u državnim organima, uhapsili 47 osoba u više gradova Srbije i podneli krivične prijave u redovnom postupku protiv 19 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više koruptivnih krivičnih dela, dok se za dve osobe traga.

Akcija „Pluton 2“ sporovedena je u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Zrenjaninu, Subotici, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Leskovcu, Vranju, Pirotu, Prokuplju i Novom Pazaru.

Nema nedodirljivih

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručio je da je današnjom akcijom, u kojoj je uhapšeno 47 osoba, policija pokazala da ne postoje nedodirljivi i da će se svi oni koji su se drznuli da stave ruku u džep građana za to odgovarati.

Nastavlja se beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala u Srbiji. U dobro organizovanoj policijskoj akciji danas smo priveli 47 lica koja se sumnjiče za koruptivna krivična dela kojima je naneta šteta građanima Srbije u iznosu većem od 17 miliona evra, rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio da je policija ovom akcijom htela da pokaže da ne postoji bilo ko ko neće odgovarati za krivična i korupcionaška dela koja je počinio, a pogotovo ne oni koji su se drznuli da stave ruku u džep građana Srbije, saopštio je Biro MUP za saradnju sa medijima.

Ovo je samo prva faza u kojoj želimo da dobrim akcijama i čvrstom rukom pokažemo da neće biti nedodirljivih i zaštićenih i da će svi oni koji su se ogrešili o zakon za to odgovarati, poručio je Stefanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari