Ujedinjeni protiv Kovida: Zadržite 10.000, pokažite brigu o narodu i medicinarima 1Foto: Beta/Milan Obradović

Otvoreno pismo Aleksandre Janković iz udruženja „Ujedinjeni protiv Kovida“ povodom današnje odluke Vlade da odobri Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u nastavku prenosimo u celosti.

Zamislimo dva scenarija- prvi, u kom i narod i drzava timski rade sve sto je do njih da bi se epidemija držala pod kontrolom.

Postoji briga jednih za druge, solidarnost medju sugradjanima, svest o teškom položaju zdravstvenog sistema i zdravstvenih radnika u doba pandemije.

ODGOVORNO TVRDIM-da je takva praksa ni jednom zdravstvenom radniku ne bi bilo teško da se žrtvuje, da radi i preko svojih mogućnosti stavljajući na prvo mesto opšte dobro i zdravlje svog naroda.

Radio bi sa dodatnom motivacijom, nošen ponosom i ljubavlju prema profesiji koju je izabrao. Sa druge strane, imamo situaciju kakva je trenutno- situaciju u kojoj pre svega država i političari radi sopstvene popularnosti ne rade na SPROVOĐENJU postojećih mera, gde se dobrom delu naroda dozvoljava bahato ponasanje, nenosenje maski, zmuri se nad radom noćnih klubova bez poštovanja minimuma mera, i gde teoretičari zavera imaju jednak tretman kao članovi naučne zajednice.

U takvim okolnostima, mi kao zdravstveni radnici se osecamo izdano, kao nekakvi žrtveni jaganjci koji će platiti svojim psihičkim ili fizičkim zdravljem radeći do iznemoglosti da ljudi ne bi umirali po ulicama.

Mi treba da budemo žrtve te nakaradne predstave, nekakvog privida normalnog života?!

I to isključivo zrtve onog dela naše zajednice koji ne haje za druge, već isključivo za sebe i zadovoljenje svojih sebičnih potreba.

Ne treba nam ponižavajućih 10000 din ni aplauzi. Ljudi, stavite te maske na lice, jedno vreme izbegavajte aktivnosti koje vam nisu od vitalne važnosti, a država nek radi ono sto je do nje da bi se pojedinci disciplinovali a sistem funkcionisao.

Možda neka uredjenija zemlja može sebi da dozvoli i opuštenije ophodjenje zahvaljujući jačem zdravstvu. Naše je nazalost takvo da nemamo prava na taj luksuz.

I za kraj-drzava bi konačno mogla da edukuje ljude zbog čega je važno da se maske nose. Da je tačno da ne štite 100%.

Kao što ni pojas u kolima ne stiti 100% pa ga vezujemo. Vezujemo ga jer se pokazalo da spasava zivote a ko to ne radi plaća kaznu.

Apsolutno isto bi MORALO da važi i za maske u doba najveće pandemije u poslednjih 100 godina.

Očekujemo od države da edukuje ljude da ovo nije najsmrtonosniji virus i da ne moraju konstantno da žive u strahu. Ali da zbog njegovog potencijala da napravi kolaps u bolnicama MORA da se insistira na preventivnim merama i usporavanju epidemije jer u suprotnom nećemo moći da dodjemo do lekara ni za druge bolesti i stanja.

Očekujemo od drzave da insistiranjem na merama (ne samo deklarativno nego i u praksi) pokaže da brine o svom narodu. O svojim zdravstvenim radnicima. A tih 10.000 din, nek slobodno sačuvaju za sebe.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ujedinjeni protiv Kovida: Zadržite 10.000, pokažite brigu o narodu i medicinarima”

  1. Naravno, šta Vama znači 10000 dinara kada Vaš obraz nema karakter jer ste unovčili svoj potpis.

    • Ti sigurno znaš u kojoj je grupi najveći procent pozitivnih? Ne, nisu penzioneri, nisu ni botovi kao ti – tačan je odgovor pod C) zdravstveni radnici.
      A ni osim toga nemaš pojma šta pričaš, to su lekari koji su se suprotstavili sistemu i od kojih su neki otpušteni… Važno da si nešto napisao, ide ti u normu, jel’ tako?

  2. Sve je ovo cisto gubljenje vremena. Jutros slika iz Tempo prodavnice. Gospodja u ful opremi maska vizir rukavice kupuje gomilu mesa i prica telefonom da ima preko trideset zvanica na Mitrovdan.
    Savet vama iz trihiljade lepo se spakujet idite kuci da budeste sa svojimdragima a ovaj lud narod zasluzio je da crkne. Sto je trazio to je i dobio.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.