Ukrajina: Ruske snage koriste 'Starlink' Ilona Maska na frontu 1Foto:EPA-EFE/Peter Komka HUNGARY OUT

Ruske snage su počele da na fronu koriste „Starlink“, satelitski pristup internetu, u vlasništvu milijardera Ilona Maska, saopštile su danas ukrajinske obaveštajne službe.

Tu mrežu su do sada koristile samo ukrajinske snage.

„Da, zabeleženi su slučajevi upotrebe ovih uređaja od ruskih okupatora. To počinje da poprima sistemski karakter“, rekao je Andrij Jusov, portparol Glavne uprave ukrajinske vojne obaveštajne službe.

Prema novinskoj agenciji UNIAN, prisluškivanjem radija utvrđeno je da su ruske jedinice stacionirane u blizini Bahmuta, u istočnoj Ukrajini, „počele masovno da koriste Starlink na frontu“.

Starlink ima mrežu više od 2.000 malih satelita, u niskoj orbiti iznad Zemlje, koji pomažu u obezbeđivanju pristupa internetu, pogotovo u ruralnim i manje urbanizovanim predelima.

Zemaljski terminali ovog sistema se zatim povezuju na rutere, koji omogućavaju generisanje Vaj-Faj (Wi-Fi), a samim tim i pristup internetu.

Od početka rata u Ukrajini, Maskova kompanija SpejsEks, isporučila je toj državi hiljade terminala koji obezbeđuju „Starlink“ internet vezu. U Ukrajini je raspoređeno oko 25.000 terminala.

Ta mreža je neophodna za komunikaciju ukrajinske vojske na frontovima i do sada je nisu koristile ruske snage.

Prema ukrajinskim vojnim blogerima, Rusija je mogla da nabavi terminale Starlink preko trećih zemalja. Ako je ta mreža blokirana u Rusiji, ruske snage u Ukrajini mogu potencijalno da joj imaju pristup.

Ukrajina i Ilon Mask imaju složene odnose. Zvanični Kijev mu je zahvalio što je ukrajinskoj vojsci omogućio korišćenje tog internet sistema, ali je kasnije ogorčeno reagovao na Maskov predlog da se Rusiji ustupi deo ukrajinske teritorije, radi postizanja mira.

Milijarder tvrdi da je sprečio ukrajinski napad na bazu ruske mornarice 2022. godine, tako što je odbio zahtev Kijeva da se aktivira pristup internetu preko Starlinka u Crnom moru, u blizini poluostrva Krima, koji je pripojila Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari