Proruske snage zauzele su juče pomorsko sedište u Sevastopolju, samo dan pošto je ubijen ukrajinski vojnik. „Snage za samoodbranu Krima“ upale su u bazu Ratne mornarice Ukrajine u luci Sevastopolj.


Kako prenosi Gardijan, ukrajinski vojnici su napustili bazu, noseći svoje stvari u plastičnim kesama. Krim je juče trebalo da poseti delegacija prelazne ukrajinske vlasti, ali je, prema rečima krimskog premijera Sergeja Aksionova ona odbijena. „Oni nisu dobrodošli na Krimu“, rekao je Aksionov agenciji Interfaks. Ukrajinski ministar odbrane Igor Tenjuk i potpredsednik vlade Vitalij Jarema najavili su ranije da planiraju posetu Krimu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je juče da akcije Zapada tokom ukrajinske krize predstavljaju „kršenje Budimpeštanskog memoranduma iz 1994, kojim su se Moskva, Vašington i London obavezali da će biti garanti ukrajinskog suvereniteta“. „SAD i EU aktivno su ohrabrivale državni udar u Kijevu, postupale protiv političke nezavisnosti i suvereniteta Ukrajine, čime su prekršile svoje obaveze“, navodi se u saopštenju, prenosi Glas Rusije.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden izjavio je juče u Vilnjusu da će SAD odgovoriti na svaku agresiju na članice NATO. Bajden, koji se nalazi u poseti baltičkom regionu, rekao je novinarima da „raste cena otvorene agresije“. On je takođe kazao da SAD „veoma, veoma ozbiljno“ shvataju svoju odgovornost po Severnoatlantskom ugovoru kad je reč o pomoći u odbrani zemalja članica NATO. Bajden je razgovarao sa predsednicima Litvanije i Letonije u sklopu turneje po zemljama Baltika dan nakon pripajanja Krima Rusiji.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta G7, razgovaraće na predstojećem skupu u Hagu o „trajnom isključenju Rusije“ iz G8. To je juče u Londonu izjavio britanski premijer Dejvid Kameron. Američki predsednik Barak Obama pozvao je lidere G7 na razgovore naredne sedmice u Hagu gde se održava samit o nuklearnoj bezbednosti. Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompeja otkazao je juče posetu Moskvi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ocenilo je to kao odbijanje Evrope „da čuje istinu“.

Šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek oštro je osudio referendum o nezavisnosti Krima, kao paklenu zamisao koja može da ima strašne posledice i potpuno uništi bezbednost i mir u Evropi. Zaoralek je 1999. bio među žestokim protivnicima bombardovanja SR Jugoslavije.

Evropska komisija odobrila je juče milijardu evra za hitnu podršku ukrajinskoj vladi, a lideri EU bi danas trebalo da uzvrate ekonomskim sankcijama i, prema nekim najavama, blokadom vojne saradnje s Moskvom. Novac će Kijevu biti dat za preke finansijske potrebe, ali i stabilizaciju platnog bilansa, strukturne ekonomske reforme i bitno važno suzbijanje korupcije, što će sve biti usaglašeno s MMF, saopštio je potpredsednik Evropske komisije Oli Ren, prenela je Beta.

Švajcarski ministar spoljnih poslova Didije Burkhalter, koji je i predsedavajući OEBS-a, ocenio je juče da poslednji akti Rusije u vezi sa statusom Krima predstavljaju „kršenje fundamentalnih obaveza“ koje imaju članice ove organizacije, i da nisu u skladu sa međunarodnim pravom.

Porez za najbogatije Ukrajince

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk predložio je juče uvođenje poreza za najbogatije građane kako bi se zemlja izborila s krizom i istakao da bi se taj porez odnosio i na njega. Jacenjuk je ocenio da bi trebalo oporezivati kamate na depozit počev od 50.000 grivni (manje od 4.000 evra) i dodao da bi porez pogodio oko 10 odsto ukrajinskog stanovništva. MMF pregovora o davanju kratkoročne finansijske pomoći Ukrajini od najmanje 15 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari