UM: Na TV Pink pokrenuta jedna od najdrastičnijih kampanja protiv novinara naših medija 1Foto: UM/Promo

United Media upozorava da je sinoć na televiziji Pink pokrenuta jedna od najdrastičnijih kampanja protiv novinara naših medija u kojoj su oni direktno uvučeni u politički sukob na Kosovu.

Ovo predstavlja ozbiljno ugrožavanje bezbednosti svih zaposlenih u kompaniji zbog čega je neophodna hitna reakcija nadležnih državnih organa.

U vanrednoj emisiji televizije Pink 25. decembra, u više navrata poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, kao i urednici režimskih tabloida Dragan J. Vučićević i Saša Milovanović označili su novinare United Media kao mete insinuirajući da „luksemburški mediji“ rade u sadejstvu sa Vladom u Prištini na ugrožavanju bezbednosti Srba na Kosovu. Kao razlog za tako opasne tvrdnje naveli su da mediji United Media nisu izveštavali o „oružanim borbama“ u Zubinom potoku, već su čekali instrukcije iz Prištine.

Ove optužbe su potpuno neosnovane i predstavljaju pokušaj da se novinari i mediji koji rade u okviru United Media diskredituju i označe kao neprijatelji naroda.

S obzirom na to da su insinuacije o izdaji više sati na TV sa nacionalnom pokrivenošću izgovarali narodni poslanik i glavni urednici režimskih tabloida, ovo vidimo kao ozbiljan pritisak na normalan i profesionalan rad naših medija i drastično ugrožavanje bezbednosti.

Uvlačenje novinara u političke sukobe se ne dešava prvi put, ali je posle emisije na TV Pink dobilo novu dimenziju, koja podseća na obračun sa nezavisnim medijima devedesetih, vremenu u kom su u Srbiji ubijani novinari.

Pozivamo nadležne institucije da preduzmu sve neophodne korake da se obezbedi adekvatna zaštita novinara i da se poštuju njihova prava i slobode. Policija i drugi državni organi odgovorni su za bezbednost svih građana te je i bezbednost naših novinara upravo njihova odgovornost.

Svedoci smo da se kampanje protiv slobodnih medija pokreću svaki put kada se vladajućem establišmentu ne svidi tema ili pitanje o kojima oni kritički izveštavaju. Kao rezultat takvog ponašanja, sve su ozbiljnije i učestalije pretnje koje novinari N1, Nove i Danasa svakodnevno dobijaju. Neke od njih su i pretnje smrću.

Zato je neophodno da javnost jednoglasno osudi retoriku koju smo sinoć čuli sa televizije Pink jer smo imali imali priliku da u prošlosti da vidimo ishode sličnih kampanja vođenih upravo na toj televiziji.

United Media će o najnovijem ugrožavanju bezbednosti naših novinara obavestiti sve međunarodne novinarske asocijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari