Nastavljeno suđenje Goranu Papiću: Umesto u sud, Nebojša Stefanović otišao u Francusku 1Foto: Instagram/@nebojsastefanovic

Nebojša Stefanović, ministar odbrane u tehničkom mandatu, nije se danas pojavio u Višem sudu u Beogradu gde je trebalo da svedoči u postupku koji se vodi protiv nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića.

Stefanović je svoj izostanak opravdao dopisom sudu, ističući da se nalazi na službenom putu u inostranstvu. On se, uzgred, nalazi u višednevnoj poseti Francuskoj.

Branilac Gorana Papića, advokat Branislav Tapušković predložio je sudu da pre zakazivanja narednog pretresa pribavi od Ministarstva odbrane spisak datuma tokom kojih bi ministar mogao da pristupi.

– Ja se bojim da on zbog prisustva javnosti izbegava da prisustvuje pretresu, kazao je Tapušković podsećajući sud da ima zakonska ovlašćenja da obezbedi prisustvo svedoka.

U odsustvu Stefanovića, sud je saslušao Milana Stanića, koji je u aprilu 2020. godine, kada je navodno izvršeno krivično delo trgovine uticajem, bio načelnik Policijske uprave Beograd.

Suđenje Goranu Papiću vodi se zbog sumnje da je naložio da se Marku Miljkoviću, saradniku Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil, prekršivši pravilo službe da se takvi automobili pre vraćanja veštače i kontrolišu.

Stanić je potvrdio da je takvo pravilo postojalo, tvrdeći da je i sam izdavao takve naloge na kolegijumima MUP-a. Upitan o stavu koji je bio na snazi u tom periodu da se takvi automobili vraćaju pre kontrole, Stanić je rekao da stavovi ne mogu da utiču na njega ukoliko nisu u skladu sa zakonom.

– Tačno je kako sam i tada naveo da je na kolegijumima bilo reči da se spreči maltretiranje lica od kojih se oduzima vozilo, ukoliko vozilo ne treba da se oduzme i suština je bila da se spreči maltretiranje, a ne da se vrati vozilo koje ne treba da se vrati licu. To je po zakonu, kazao je Stanić.

Govoreći o konkretnom automobilu, Stanić je istakao da mu njegov tadašnji zamenik Milenko Munižaba nije ni spomenuo vozilo. “Čak i da jeste”, dodao je Stanić, “to je odluka ljudi koji primenjuju ovlašćenja”.

Upitan o službenoj belešci koju su, kako bi se zaštitili, sastavila tri policijska službenika koja su vratila vozilo, Stanić je rekao da je o njenom postojanju čuo tek kada je saslušan kod tužioca povodom istrage ovog slučaja.

– Da sam za nju znao ona bi išla u Odeljenje za kontrolu zakonitosti gde bi se to sve proverilo, naveo je.

Nakon njegovog saslušanja, sudu je ostalo da sasluša još samo ministra Stefanovića. Pored toga, sudija treba da odluči i o predlogu Papićevog branioca da se sasluša Marko Miljković koji je trenutno u pritvoru i čeka suđenje za sedam teških ubistava i niz drugih krivičnih dela.

Naredni pretres u ovom predmetu zakazan je za 13 jul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari