Umesto vozača, policija "uhapsila" auto: Sagovornici Danasa o oduzimanju lamborginija sinu Vučićevog kuma 1Foto: Instagram/mupsrbije

Pripadnici MUP-a zaplenili su sinoć lamborgini zbog snimka na kojem je Uroš Panić, sin Petra Panića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nasilnički vozio i prozivao pripadnike saobraćajne policije. Međutim, Uroša nisu priveli, iako se na snimcima jasno vidi kršenje zakona, prekoračenje brzine i čuju pretnje policiji koja ga juri.

Da nije bilo reakcije javnosti, ne bi usledila ni reakcija policije, saglasni su sagovornici Danasa, koji smatraju da je zaplena automobila čist marketinški potez. Tome svedoči i objava na Instagram nalogu MUP-a Srbije u kojoj se navodi da „za bahate, bezobzirne i nasilne vozače nema mesta na ulicama. Ministarstvo unutrašnjih poslova zakonito, odlučno i dosledno u borbi protiv svake vrste ugrožavanja bezbednosti građana“.

Ispada da je vozilo samo ugrožavalo bezbednost građana, s obzirom na to da njegov vozač nije priveden čak ni na informativni razgovor, a kamoli da je protiv njega pokrenut postupak. Na društvenim mrežama deli se skrinšot Instagram objave MUP-a, koju je „lajkovao“ i sam Uroš Panić.

Advokat Rodoljub Šabić ocenjuje za Danas da je policijska akcija zaplene automobila usledila tek nakon reakcije javnosti i nakon što je nezavisni sindikat policije prozvao ministra lično „što izaziva sumnju da bi je bez toga uopšte bilo, odnosno da je akcija iznuđena“.

– Baš zato otužno deluje deljenje spektakularnog snimka oduzimanja vozila na društvenim mrežama, uz samoreklamerski poruku “MUP odlučno i dosledno protiv ugrožavanja bezbednosti”. Vozilo će pre iil kasnije biti vraćeno jer ne postoji osnov za trajno zadržavanje – navodi Šabić.

Prema njegovim rečima, biće skoro pa izvesno pokrenut i prekršajni postupak protiv Panića, ali je verovatno da bi mogao, kad pažnja javnosti splasne, da zastari ili eventualno bude okončan blagom kaznom.

– Ceo slučaj je zapravo zanimljiv kao još jedna u nizu potvrda činjenice da se uz politički “establišment” formirao krug ljudi, stranačkih, poslovnih, rođačkih, kumovskih ili sličnih veza, koji može da računa s tim da za kršenje zakona neće snositi nikakvu odgovornost, da će se naći način da se stvar zataška ili zaboravi. Ili će je eventualno snositi, ali u najblažem obimu, kad vlast sama proceni da treba da pruži primer “funkcionisanja pravne države” – ukazuje Šabić.

Advokat Nikola Lakić navodi za Danas da je policija Srbije u vanrednom stanju već duže vreme.

– Više od godinu dana nemamo direktora policije, beogradska policija nema načelnika, nejasno je kako se Veselin Milić predstavlja kao načelnik BG policije pošto nije ni vršilac dužnosti načelnika niti je izabran na javnom konkursu. U takvom vanrednom stanju u kakvom se nalazi policija, kao i kada se na to doda sve veći broj odlaska policijskih službenika iz službe, i povećan broj samoubistava policijskih službenika, ne čudi što je je policija, umesto da liši slobode lice koje je vozilo lamborgini, uhapsila auto – ističe Lakić.

Prema njegovim rečima, da nije bilo pritiska javnosti ne bi bilo ni te „akcije hapšenja auta“.

– Da li će policija postupati u skladu sa zakonom ili pod pritiskom javnosti, zavisi isključivo od volje jednog čoveka – zaključuje Lakić.

Momčilo Vidojević, predsednik sindikata policije koji je juče uputio otvoreno pismo ministru Bratislavu Gašiću, na pitanje kako komentariše to što je lamborgini zaplenjen tek posle pritiska javnosti i otvorenog pisma nezadovoljnih policajaca, odgovara da je to dokaz da u Srbiji već dugi niz godina pojedinci koji su sebi dali za pravo da rade šta hoće i da imaju punu zaštitu samog vrha države, mogu da budu procesuirani samo ako budu „izvedeni“ na sud javnosti.

– Mi smo tražili samo da se pozitivni zakonski propisi primene i prema kumiću Aleksandra Vučića kao i prema svačijem kumiću odnosno građaninu Srbije. Takođe smo tražili i da se vozilo oduzme, vozač procesuira i da uz krivičnu i prekršajnu prijavu, u dogovoru sa nadležnim tužilaštvom, bude zadržan u pritvoru kako nebi ponovio delo ili uticao na svedoke. Vozilo je oduzeto, sve pohvale za taj gest idu na račun ministra ako je izdao nalog za tu službenu radnju, kao i na račun postupajućih policijskih službenika, ali nećemo stati ni odustati od zahteva da isti bude krivično procesuiran, ne zbog toga što je on kumić Vučića već zato što on to po našim informacijama u kontinuitetu radi mesecima unazad i da bude primer da smo „pred zakonom svi isti“ – poručuje naš sagovornik.

Vidojević dodaje da ne zna zašto Uroš Panić nije priveden, ali da će ministar Gašić u narednih nekoliko dana morati da odgovori na to pitanje, jer Novi policijsko sindikalni savez od toga neće odustati.

– I nećemo odustati da tražimo da Panić bude procesuiran u skladu sa zakonom. A pitaćemo i tužilaštvo jer već sutra dostavljamo zahtev tužiocu Nenadu Stefanoviću da izda nalog policiji da se sprovede postupak i vozač sa snimka bude priveden pravdi. Kada je mogao da procesuira časne i poštene policajce kao što su Milan Dumanović i Zdravko Rajević, a sve zbog političkih pritisaka, može da procesuira i likove koji prave ovakve prekršaje i krivična dela uz upućivanje ozbiljnih pretnji i uvreda policajcima – poručuje Vidojević.

Na akciju policije osvrnuo se veliki broj korisnika društvenih mreža, među kojima su i javne ličnosti i političari. Na Tviteru je reagovao i bivši predsednik Srbije i lider SDS, Boris Tadić.

„Policija je zaplenila Lamborgini Vučićevog kumčeta tek kada je podignuta javnost zbog besramnog bahaćenja. A to bahaćenje i kršenje zakona traje godinama i sve vreme se javno objavljuje, ali policija očigledno nije smela da reaguje dok nije dobila dozvolu. Slom države!“, poručio je Tadić, i dodao:

„Zašto policija nije reagovala na ovakve snimke koje Vučićevo kumče objavljuje mesecima i godinama unazad? Da ne remete dete dok se igra životima naših građana na putevima?! To nije samo slom, već ludilo sistema!“, zaključio je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari