Najmanje 11 civila je poginulo, a nekoliko desetina njih je povređeno prilikom napada trupa sirijske vlade tenkovima i helikopterima na gradove Rastan i Talbiseh, gde su organizovane najveće demonstracije protiv režima predsednika Bašara al Asada, navele su međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Prema rečima očevidaca, sirijski vojnici, koji su u nedelju opkolili Talbiseh, upadali su juče u kuće i hapsile ljude, dok su građani Rastana rekli da je u lokalnoj bolnici smešteno mnogo ranjenih. Nasuprot tome, sirijska državna televizija objavila je da su snage bezbednosti tragale za terorističkim grupama u tim državama.

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj osudila je „brutalnost“ s kojom se režimi u Siriji i Libiji obračunavaju s narodnim protestima, ocenjujući to šokantnim, izvestila je Beta. „Brutalnost i obim mera koje preduzimaju vlasti u Libiji i sada u Siriji posebno su šokantne u svom apsolutnom preziru prema osnovnim ljudskim pravima“, izjavila je Pilajeva, obraćajući se učesnicima 17. zasedanja Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Pilaj je ponovo pozvala Damask da dozvoli ulazak na sirijsku teritoriju članovima misije UN koji žele da istraže navode o kršenju ljudskih prava tokom narodnih protesta. Izveštaj te misije trebalo bi da bude objavljen do 15. juna. Savet bezbednosti UN zatražio je na vanrednoj sednici 29. aprila posvećenoj Siriji, pokretanje istrage o slučajevima kršenja ljudskih prava tokom protesta u toj zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari