UNESCO katedra za bioetiku traži oslobađanje naučnika Vladimira Mentusa 1Foto: Institut društvenih nauka

UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu zahteva hitno puštanje na slobodu mladog naučnika, dr Vladimira Mentusa i svih drugih koji su, kako je ocenjeno „uhapšeni i procesuirani uz pravno nedopuštenu primenu fizičke sile“.

Istovremeno, Katedra za bioetiku zabrinuta je za funkcionisanje pravosuđa u Srbiji i smatra da je potrebna korenita reorganizacija i ponovno uspostavljanje pravosudnog sistema na osnovama nepristrasnosti i nezavisnosti od izvršne vlasti.

Katedra UNESCO izrazila je najoštriji protest nadležnim organima u Srbiji zbog premlaćivanja i hapšenja naučnog saradnika Insitututa društvenih nauka Vladimira Mentusa, kao i zbog drugih „brutalnih i dirigovanih postupaka uniformisane i neuniformisane policije, tužilaštava i sudova u Srbiji prema nenasilnim demonstrantima, navedeno je u saopštenju.

Podseća se da je Mentus, uhapšen ispred Skupštine u noći između 11. i 12. jula, bez valjanog pravnog osnova, budući da nije učestvovao u bilo kakvoj nasilnoj akciji protiv policije ili sugrađana, te da se samo zatekao na mestu policijske akcije.

Dodaje se da je Mentus tom prilikom pretučen, čime su mu povređena osnovna ljudska prava.

„UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu najoštrije osuđuje ovo neosnovano lišenje slobode nedužnog mladog naučnika, koje je izvršeno uz pravno nedopuštenu primenu fizičke sile, te zahteva njegovo hitno puštanje na slobodu. UNESCO Katedra za bioetiku za Evropu takođe zahteva hitno puštanje na slobodu i svih drugih koji su na isti način uhapšeni i procesuirani“, kaže se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari