UNFPA: Kako smanjiti osećaj usamljenosti kod starijih osoba? 1Foto: Beta/AP/Natacha Pisarenko

Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija i Univerzitetskog koledža u Londonu.

Istraživanje je sprovedeno sredinom 2021. godine među osobama starosti od 65 do 85 godina u šest zemalja i teritorija istočne Evrope.

U istočnoj Evropi stanovništvo ubrzano stari zbog produženog životnog veka, niske stope fertiliteta i visoke stope migracija. U ovom kontekstu, ključno je da se ljudima osigura dobro zdravlje u starosti, kao i aktivno učestvovanje u društvenim aktivnostima. Međutim, prema istraživanju, osam od deset starijih ljudi, odnosno 79 odsto, smatra da je umereno ili izuzetno usamljeno.

Istraživanje otkriva da, pored nedostatka konkretne podrške, faktori rizika za usamljenost uključuju i nedostatak društvenih kontakata, nedostatak osobe sa kojom bi se provodilo prijatno vreme i nizak nivo socijalnog samopouzdanja.

S druge strane, istraživanje je pokazalo određenu povezanost između nivoa emocionalne podrške i usamljenosti. Nekoliko drugih faktora rizika je samo blago povezano sa usamljenošću: samački život, generalni nivo sreće, obraćanje za pomoć u vezi sa mentalnim zdravljem, poteškoće sa sluhom, nedostatak pozitivne društvene podrške i osećaja bliskosti.

Brojne druge demografske mere takođe nisu bile povezane sa usamljenošću: bračni status, rod, život u urbanim ili ruralnim sredinama, zadovoljstvo finansijskom situacijom, sveukupno zdravstveno stanje, pristup i korišćenje interneta, vrste društvenih aktivnosti pre ili tokom pandemije KOVID-19.

Faktori rizika variraju u zavisnosti od zemlje i teritorije, iako su nivoi usamljenosti bili slični u svih šest zemalja i teritorija pokrivenih istraživanjem.

Istraživanje preporučuje usvajanje nacionalnih politika koje štite prava i dostojanstvo starijih osoba, sa naglaskom na zdravlje i dobrobit, i naglašava potrebu za programskim promenama, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, kako bi se obezbedila konkretna podrška starijim osobama.

Promene mogu uključivati medicinske kućne posete, volontere/ke u zajednici za pružanje svakodnevne podrške, telefonsku ili virtuelnu medicinsku i socijalnu podršku. Razvijanje ciljanih grupnih aktivnosti, u dnevnim centrima ili sličnim prostorima za zdravo i aktivno starenje, može biti jedan od efikasnih načina za stvaranje i širenje društvenih mreža starijih ljudi i pružanje konkretne podrške zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari