Unija mladih Čačak: Grad da subvencioniše kupovinu bicikala za smanjenje zagađenja vazduha 1Foto: Beta/Emil Vaš

Udruženje građana „Unija mladih Čačak“ pokrenula je inicijativu za dodelu gradskih subvencija Čačanima u iznosu od po 12.000 dinara za kupovinu bicikala, što bi prema njihovoj oceni doprinelo poboljšanju kvaliteta vazduha.

„Predlažemo da se u okviru gradskog budžeta za zaštitu životne sredine izdvoji 1,2 miliona dinara, za početak, kojim će se subvencionisati nabavka bicikala u iznosu od 12.000 dinara“, navodi se u saopštenju „Unije mladih Čačak“.

Unija ocenjuje da će na taj način Grad Čačak, pored svih mera subvencija za zamenu stolarije, starih kotlova, ugradnje solarnih panela, postavljanje termičke izolacije, dobiti još jednu konkretnu meru koja se daje građanima na raspolaganje, a sve u cilju očuvanja životne sredine.

„Naše udruženje nastoji da redovnim godišnjim aktivnostima promoviše bicikl kao idealno sredstvo za stvaranje i negovanje zdravih životnih navika, koji za krajni cilj imaju smanjenje emisije štetnih izduvnih gasova i smanjenje gužvi u saobraćaju“, navodi se u saopštenju „Unije mladih Čačak.“

Dodaje se da je u Čačku sve više automobila koji „svakodnevno izazivaju saobraćajni kolaps“, a udeo saobraćaja u ukupnom zagađenju vazduha iznosi od šest do deset posto.

U Čačku je pre tri dana održan protest protiv zagađenja vazduha koji je organizovao Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS).

Sa protesta je upućeno nekoliko zahteva gardonačelniku Čačka Milunu Todoroviću – da se dostave podaci o stepenu, izvorima i uzrocima povećane emisije štetnih gasova i štetnih suspendovanih čestica, da se oforme radne grupe koje bi trebalo da otkriju najveće zagađivače vazduha, zemlje i vode u Čačku.

Zatraženo je i donošenje Uredbe koja bi u Čačku propisivala obaveznu ugradnju savremenih filtera i drugih načina sprečavanja emisije štetnih gasova i čestica, bez obzira na cenu koštanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari