United Media podnela tužbe protiv Telekoma Srbija 1Foto: United Media

„United Media podnela je odgovarajuća pravna sredstva nadležnim državnim organima kako bi se osporile nezakonito izdate dozvole za emitovanje programa medijima u vlasništvu državne kompanije Telekom Srbija“, saopštila je UM.

Kako se navodi, „nakon što je REM, početkom oktobra, omogućio kanalima Balkan Sport u vlasništvu Telekoma da emituju program, United Media je, u saradnji sa domaćim emiterima, podnela tužbu Upravnom sudu, zahteve REM-u da postupa u okviru svojih nadležnosti, kao i prijave nadležnom javnom tužilaštvu da razmotri ova očigledna kršenja zakona“.

United Media traži da se povuku „sve dozvole za emitovanje programa izdate suprotno zakonu“.

Prema važećim odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima predviđeno da država ne može neposredno ili posredno osnivati medije niti da kompanije u njenom posrednom vlasništvu (uključujući i Telekom Srbija) budu izdavači medija, pa i nosioci dozvole REM-a.

„Dodeljivanjem dozvola mimo zakona favorizuju se mediji u državnom vlasništvu, koji na raspolaganju imaju značajna javna sredstva i privilegovan položaj, odnosno ne postoje isti uslovi za sve učesnike na tržišta, što pokazuje i dnevno zagovaranje poslovanja Telekom Srbija od najviših državnih zvaničnika i omogućavanje njihovim medijima da posluju sa enormnim gubicima. Time se ugrožava medijsko tržište, medijski pluralizam i osnovni postulati slobodnog izražavanja, što je u suprotnosti sa strateškim opredeljenjem države“, naglašavaju iz UM.

Kompanija se nada „da će nadležni organi postupiti u okviru svojih dužnosti kako bi sprečili dalje kršenje zakona“.

„Skeptični smo, imajući u vidu dosadašnju praksu, ali i aktuelnu nameru da se novim zakonima naknadno legalizuje to stanje i omogući državi da bude vlasnik medija. Podsećamo da je REM do sada protivno izričitim zakonskim odredbama dodelio više od 20 dozvola emiterima u vlasništvu Telekom Srbija (poput Euronews, Bloomberg, Arena Sport, Superstar, Agro TV itd.“, naglašavaju.

Dodaje se i da je „nakon brojnih kritika ovakve prakse od strane javnosti, drugih učesnika na tržištu, pa čak i međunarodnih aktera, srpska vlast sada odlučila da kroz izmene dva zakona formalizuje nezakonito medijsko poslovanje Telekoma i ponovo uspostavi direktno prisustvo države u medijskom sektoru“.

„Ti zakoni će, ako budu usvojeni, omogućiti da u rukama jedne kompanije bude koncentrisana medijska moć čime će medijski mrak postati još gori. Zato ovo nije samo pravna borba, ovo vidimo kao simboliku veće borbe – borbe za medijske sloboda i pravo građana na raznovrsne informacije“, zaključuje se u saopštenju United Media.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari