United Media uputila pismo premijerki Ani Brnabić i ministarki Maji Gojković 1Foto: Beta/Dragan Gojić; Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

Vodeća medijska kompanija u jugoistočnoj Evropi United Media, koja posluje i u Srbiji, uputila je danas pismo premijerki Srbije Ani Brnabić i ministarki kulture i informisanja Maji Gojković pozivajući ih da reaguju i učine sve kako bi se svim medijima omogućilo da na tržištu posluju pod jednakim uslovima.

Kako navode, više puta su u proteklom periodu javno upozoravali na slučajeve kršenja medijskih sloboda koje su iskusili u praksi.

Ovog puta suočeni smo sa situacijom da u Srbiji ne postoji štamparija koja bi prihvatila posao štampanja dnevnog lista „Nova“. Ni u jednoj od zemalja u kojima poslujemo nismo se suočili sa barijerom da vlasnici i direktori državnih i privatnih štamparija strahuju da prihvate novi posao, posebno u doba pandemije i ekonomske krize i poslovne neizvesnosti koju je ona proizvela“, navodi United Media.

Izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić, u pismo premijerki i ministarki kulture, podsetila je da je dužnost predstavnika izvršne vlasti da obezbede slobodu medija i da je „zato bitno da se u Srbiji omogući ambijent u kojima građani mogu da čuju različita mišljenja i da imaju slobodan izbor šta žele da čitaju ili gledaju“.

„Vi kao nosioci najviših državnih funkcija imate dužnost da takve uslove omogućite, jer biste tako pokazali da u Srbiji može biti medijskog pluralizma i poštovanja principa slobodnog i konkurentnog tržišta. Vi imate mogućnost da obezbedite jednake uslove za učešće u tržišnoj utakmici i atmosferu u društvu u kojoj kompanije ne strahuju da prihvate posao štampanja novina ako one nisu “bliske vlasti”. Sloboda izražavanja i sloboda medija kao njen sastavni deo, predstavljaju jedno od osnovnih prava i temelj svake demokratske i pravne države. U prošlosti smo bili svedoci da nadležne insitucije reaguju neadekvatno i sporo ili uopšte nisu reagovale na različite pritiske na slobodne medije i novinare. Verujemo da ćete se potruditi da u skladu sa funkcijom koje obavljate istražite zašto se štamparije u Srbiji plaše da štampaju novine “Nova” i o tome obavestite građane Srbije“, istakla je Subotić.

Ona je dodala da će United Media i o ovom slučaju obavestiti sve evropske institucije, strukovna udruženja, ali i predstavnike diplomatskog kora u Beogradu, kao što je to učinila i pre par meseci kada je državni Telekom Srbija sklopio ugovor o saradnji sa privatnom kompanijom Telenor sa ciljem da uništi kablovskog operatera SBB-a i nezavisne medije u Srbiji.

„Iako smo se i tada obratili premijerki Ani Brnabić smatrajući da neko ko vodi Vladu treba da se oglasi u slučaju kada državna kompanija učestvuje u kartelskom uduživanju zarad gušenja slobodnih medija, njena reakcija je izostala, a taj slučaj sada čeka epilog pred domaćim sudovima i međunarodnim institucijama“, navodi United Media.

Poručuju da će se pozruditi da, uprkos preprekama, novine “Nova” uskoro počnu da izlaze, navodeći da je tržište urušeno pod teretom tabloida i da građani vape za jednim nezavisnim dnevnim listom.

„Nove novine “Nova” biće objektivne, ali i beskompromisne u razotkrivanju svih važnih tema koje utiču na stvarnost u Srbiji. Pred građane ćemo izaći sa kvalitetnim sadržajem, čak i ako budemo morali da ga štampamo u crno-belom formatu. I svi ostali mediji koji posluju u okviru United Media svoj posao će nastaviti da rade profesionalno i odgovorno i istinito informišu građane Srbije, kao što su to radili i do sada“, navodi United Media.

Direktorka United Media istovremeno je pozvala Vladu Srbije da se država povuče iz vlasništva u medijima (i stvarnog i prikrivenog), jer je to ključna tačka medijskih reformi i propisana je zakonima usvojenim još pre skoro sedam godina, jer će samo primenom zakona svi mediji imati jednake uslove za učešće u tržišnoj utakmici.

U okviru United Medie posluje i list Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari