UNS: Gašenje Jutjub kanala RT Balkan cenzura, međunarodne organizacije novinara da se oglase 1Foto: Shutterstock/nomading

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas ocenilo da je gašenje Jutjub kanala RT Balkan cenzura jer su to emisije ruskog TV kanala u kojima nema sadržaja koji bi, po evropskim i američkim medijskim standardima, bili govor mržnje i poziv na nasilje.

To su i emisije „Relativizacija“, „Mojih pet minuta“, „Saveti za vozače“.

Glavni urednik portala RT Balkan Nikola Vrzić rekao je UNS-u da je medijskoj kući RT Balkan ugašeno sedam Jutjub kanala, a da razloge gašenja nisu dobili.

„Jutjub kanali se gase bez bilo kakvog obrazloženja i upozorenja. Rečeno nam je da je trebalo da uslede bar tri upozorenja pre ukidanja Jutjub kanala, ali nijedno nismo dobili. Od nadležnih, nepoznatih osoba koje nisu sa srpskog govornog područja, dobijamo odgovore da je proces u toku. Кoji proces? Кo ga vodi?“, pitao je Vrzić.

UNS očekuje da emisije RT Balkan budu vraćene na Jutjub i navodi da su te emisije i dalje dostupne na platformama Iks, Instagram i Fejsbuk, odnosno da nisu cenzurisane.

UNS smatra da sankcije protiv Rusiji zbog rata u Ukrajini ne bi smele da ugrožavaju slobodu emitovanja medijskog sadržaja koji ne predstavlja govor mržnje i poziv na nasilje.

UNS poziva međunarodne organizacije za slobodu medija, a posebno Međunarodnu federaciju novinara (IFJ) i Evropsku federaciju novinara (EFJ) da se usprotive ovom vidu uskraćivanja slobode informisanja i cenzurisanju sadržaja ruskih medija na Jutjubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari