UNS: Karikaturu osuđuju samo totalitarne ideologije i pojedinci 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) podseća Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinsku vladu da je karikatura poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani „Danasa“ satirični novinarski žanr.

U saopštenju se ističe da karikaturu mogu da osude jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja.

UNS podseća Ministarstvo i Pokrajinsku vladu da naslov teksta „Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić“ ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list „Danas“ „vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

UNS zato ističe da uvođenje Hitlera i Gebelsa u javni diskurs ovom prilikom nije „zasluga“ „Danasa“, nego upravo šefa poslaničkog kluba SNS Aleksandra Martinovića.

Tvrdnje Ministarstva kulture da „uvredljivost dolazi u trenutku kada i predsednik države i Vlada Republike Srbije daju veliki doprinos medijskim reformama koje su u toku“ pobija i sam predsednik države koji je na pitanje kako komentariše karikaturu odgovorio: „To je demokratija u Srbiji“.

UNS smatra da zato Pokrajinska vlada koja je od uredništva „Danasa“ zatražila izvinjenje za „ovaj sraman čin“ treba da se umesto „Danasa“ izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i „demokratije u Srbiji“.

Podsetimo, nakon reagovanja predsednika Aleksanda Vučića, Ministarstva kulture i informisanja, Aleksandra Martinovića, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zatražilo je ostavku ministra Vukosavljevića i državnog sekretara Gajovića.