UNS: Lokalna vlast u Aleksandrovcu da prestane sa šikaniranjem novinara 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas da lokalna vlast u Aleksandrovcu prestane sa šikaniranjem dopisnika „Blica“ i novinara lista „Rasina pres“ Gvozdena Zdravića.

Zdravićau ni danas nije bilo dozvoljeno da prati sednicu Skupštine opštine sa obrazloženjem da „neistinito piše o rukovodstvu Opštine“, kao i da je „nedostojan“.

Kako je Zdravić rekao UNS, pri pokušaju da uđe na sednicu Skupštine opštine Aleksandrovac, koja je najpre zbog njegovog prisustva odložena, a zatim održana u prostorijama Muzeja vinarstva i vinogradarstva, fizički ga je napao radnik opštinskog obezbeđenja i sprečio ga da radi novinarski posao.

Udruženje je podsetilo odbornike Skupštine opštine Aleksandrovac da po Zakonu o javnom informisanju i medijima niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da su organi vlasti dužni da ravnopravno, bez diskriminacije, tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

Kako se ističe, odbornici nisu ovlašćeni da na osnovu svojih subjektivnih ocena odlučuju ko može, a ko ne da izveštava iz opštinskog parlamenta, već su dužni da omoguće svim novinarima, da rade svoj posao u interesu javnosti.

Prema UNS, najnovija u nizu višegodišnjih zabrana Gvozdenu Zdraviću da izveštava o radu Skupštine Aleksandrovca zaslužuje reakciju premijerke Ane Brnabić, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali mora poštovati njihovo pravo da obavljaju svoj posao, podsetio je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari