UNS: Razgovori sa kandidatima za nacionalne frekvencije do polovine jula 1Foto:Pixabay/ RonPorter

Predstavnici televizija koje su konkurisale za četiri nacionalne frekvencije trebalo bi da do polovine jula, na sastancima sa članovima Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), predstave programske elaborate, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

REM će odlučiti koje televizije dobijaju nacionalnu pokrivenost najkasnije za mesec dana od objavljivanja liste svih podnosilaca prijava, naveo je UNS.

Članica REM-a Višnja Aranđelović je rekla za UNS da „ni datum (sastanaka) neće biti određen u tajnosti“ a da „ni razgovori sa kandidatima neće biti održani daleko od očiju javnosti“.

Rekla je da „prisustvo sednici nije ekskluzivno pravo za novinare iz elektronskih medija“ već će, kako je objasnila, „njima moći da prisustvuju svi novinari koji se akredituju“.

„Tačan datum još uvek nije određen, ali pretpostavljam da će razgovori sa kandidatima biti obavljeni do sredine jula“, rekla je ona.

Dodala je i da „prema Zakonu o elektronskim medijima, one televizije koje ne dobiju dozvolu mogu da pokrenu upravni spor“, u vezi sa tim kada će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju.

Upitana kada će biti raspisan konkurs za petu frekvenciju, ona je odgvorila da je to pitanje javnog preduzeća Emisinona tehnika i veze.

„Pitanje pete dozvole, odnosno zašto ima prostora za četiri a ne za pet ili više televizija, je pitanje za stručnjake iz JP Emisinona tehnika i veze“, rekla je Aranđelović.

Prema Pravilniku o minimalnim uslovima za pružanje medijske usluge REM-a, odabrani kanali su dužni da ispunjavaju određene tehničke, prostorne, kadrovske, finansijske i programske uslove.

Televizije koje će dobiti četiri nacionalne frekvencije, kako piše u Pravilniku, moraju imati informativni, naučno-obrazovni, kulturno-umetnički, dokumentarni, kao i dečji program i program za maloletnike.

Trenutno nacionalnu pokrivenost imaju televizije Prva, Hepi, B92 i Pink.

Nacionalnu frekvenciju imala je i televizija Avala kojoj je dozvola oduzeta pre devet godina a nakon toga niko nije dobio tu petu frekvenciju.

Na konkursu za dodelu četiri nacionalne frekvencije prijavilo se 14 televizija – N1, Nova S, Pink, Vesti, Hepi, Prva, B92, K1, UNA, Kopernikus, BK, Tanjug, TV2 i Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari