UNS se žalio Povereniku: Ministarstvo neće da dostavi imena i biografije kandidata za medijske komisije 1Foto: Pixabay/Pavlofox

Udruženje novinara Srbije (UNS) je danas saopštilo da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija neće da mu dostavi imena i biografije kandidata za „medijske komisije“ i da se zato žalilo Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

UNS je navelo da je od tog ministarstva tražilo profesionalne biografije predloženih, odnosno onih koji su se ove godine prijavili da budu članovi komisija koje odlučuju o raspodeli budžetskog novca za medijske projekte.

„Ministarstvo je u odgovoru navelo da je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da se osobi koja pošalje zahtev mogu dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti ukoliko je lice na to pristalo“, prenelo je UNS u saopštenju.

Važno je, kako je Ministarstvo odgovorilo UNS-u, da se pravo javnosti da zna i pravo na zaštitu podataka o ličnosti ostvare zajedno u meri propisanoj Zakonom, piše u saopštenju.

UNS je navelo da je u obraćanju Povereniku navelo da je Ministarstvo previdelo zakonsku mogućnost po kojoj organ vlasti može dostaviti informacije koje sadrže podatke o ličnosti, ukoliko se radi o osobi, pojavi ili događaju od interesa za javnost.

Udruženje je navelo da je tražeći dokumentaciju pošlo od stava da stručna i zainteresovana javnost imaju interes da znaju ko čini komisije koje odlučuju o dodeli novca za medijske projekte, ali i, kako je navelo, kome nije pružena šansa da postane član komisije.

UNS je u žalbi izneo da profesionalne biografije nezavisnih medijskih stručnjaka, odnosno medijskih radnika, ne mogu biti zaštićeni podaci o ličnosti.

Da su odabrani za članove komisija, naveo je UNS, te biografije bi bile objavljene u rešenjima koje potpisuje ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari