UNS: Zašto su novinari pretnja? 1

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od Bezbednosno – informativne agencije da objasni o kakvim se „bezbednosnim smetnjama“ radi kada su u pitanju novinari kojima je danas onemogućen ulaz na proslavu Dana BIA.

Kako je UNS saznao, novinaru „Politike“ Dušanu Teleskoviću i novinarki KRIK-a Vesni Radojević zabranjen je ulaz na događaj, iako su dan ranije, kako je to bilo navedeno u pozivu, poslali zahtev za akreditaciju.

Na vratima Agencije rečeno im je da ne mogu da uđu jer „postoje bezbednosne smetnje“, a na novinarsko pitanje na samoj proslavi zašto pojedini novinari nisu pušteni, organizatori su objasnili da je razlog kašnjenje i da je trebalo da dođu na vreme, navodi UNS u saopštenju.

Kako UNS saznaje od kolega na terenu, novinarske ekipe puštane su na događaj i znatno kasnije od vremena naznačenog na pozivnici.

UNS podseća da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i traži da novinarima i medijskim radnicima BIA, kao i druge državne agencije i institucije, omogući da posao nesmetano obavljaju u javnom interesu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari