Unutrašnja kontrola u policiji 1

Udruženje Egal prikuplja dokaze za pritužbu protiv taksista koji nisu hteli da povezu trans osobu koja je bežala od napadača, dok u policijskoj stanici unutrašnja kontrola ispituje da li je policija u ovom slučaju profesionalno postupila.

Naime, petorica muškaraca napala su trans osobu Leonu i pritom je, kako su preneli mediji, šutirali, udarali kopčom od kaiša, gađali ciglama i vređali. Kako je saopštilo udruženje Egal, nijedan taksista na koji je Leona naišla nije hteo da je preveze do bolnice, poručujući joj da ne voze „transvestite, pedere i krvave“. Još jednu neprijatnost i poniženje doživljava u policijskoj stanici Savski venac, gde su joj rekli, kako se dalje navodi, da za vreme praznika neće raditi na prijavi, da je i „Kenedi ubijen pa se još ne zna ko je kriv“, a jedan od dežurnih policajaca je pitao: „Šta ti treba da se tako oblačiš?“

Iz MUP-a kažu za Danas da je njihova nadležna jedinica „otpočela postupak kontrole kako bi se ispitale sve činjenice i okolnosti i utvrdila osnovanost pritužbi na rad policijskih službenika koje je iznelo udruženje Egal“.

– Postupak kontrole je u toku. Ukoliko se po okončanju postupka utvrdi eventualna odgovornost policijskih službenika, protiv njih će biti preduzete odgovarajuće mere – navode u MUP-u.
Koordinatorka udruženja Egal Helena Vuković kaže za Danas da su zajedno sa Leonom dali iskaz policiji i da očekuju da će se taj slučaj ubrzo rešiti.

– Nama je sada najvažnije da se pronađu počinioci i nadam se da će policija u tome uspeti, jer ne bi trebalo da bude teško s obzirom na brojne očevice i video nadzor, koji u tom delu grada postoji – kaže Helena Vuković i potvrđuje da se pripremaju informacije i za podnošenje pritužbe protiv taksista.

Prema svim izveštajima o stanju ljudskih prava, LGBT je uz romsku populaciju najugroženija grupa u Srbiji. Trans osobe su diskriminisane u svim područjima života i rada. U zdravstvenom sistemu se transpolnost kvalifikuje kao „mentalni poremećaj“, dok u pravnom sistemu ove osobe nisu ni prepoznate. Pritom su konstantno izložene nasilju, dobrim delom podstaknutom otvorenim i nekažnjivim govorom mržnje, koji neretko dolazi i od mnogih javnih ličnosti. Iako je još 2012. usvojen član Krivičnog zakonika koji se odnosi na kažnjavanje dela počinjena iz mržnje na osnovu rase, veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije i rodnog identiteta, i uprkos mnogim prijavama nasilja nad LGBT osobama, do sada nije doneta nijedna sudska presuda sa ovim elementima krivičnog dela.

Poverenica očekuje da se počinioci kazne

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković najoštrije osuđuje napad na trans osobu i očekuje od nadležnih da pronađu i kazne počinioce. Ona podseća da je nedopustiv svaki oblik nasilja, pretnji i govora mržnje prema bilo kojoj manjinskoj ili marginalizovanoj grupi, uključujući pripadnike i pripadnice trans zajednice. „Trans osobe pripadaju jednoj od najviše diskriminisanih grupa, a razlog su, pre svega, predrasude i neznanje. Svi nadležni organi moraju da preduzmu sve odgovarajuće mere kako bi transpolne i transrodne osobe živele bez straha za svoju bezbednost“, navodi Janković za Danas. Ona dodaje da Povereniku za zaštitu ravnopravnosti još nije stigla pritužba protiv taksista ili taksi udruženja. „O tome smo informisani samo putem medija. Iskoristila bih i ovu priliku da pozovem sve građane i građanke da nam se obraćaju i podnose pritužbe uvek kada smatraju da su diskriminisani“, naglašava poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari