Upravni odbor preuzeo rukovođenje Petnicom 1Foto: IS Petnica

Upravni odbor Istraživačke stanice Petnica saopštio je danas da preuzima upravljanje Stanicom do imenovanja novog direktora, nakon što je doskorašnji direktor Nikola Božić podneo ostavku.

O tome su putem mejla od predsednice UO Tanje Adnađević obavešteni članovi Saveta Petnice, koji su bili iznenađeni ovakvim redosledom poteza, s obzirom da je upravo Savet taj koji je izabrao direktora, pa bi sledstveno tome, kažu, trebalo da razgovara i o njegovoj ostavci.

Tanja Adnađević nije odgovarala na poziv naše redakcije, niti je odgovorila na naše pitanje da li će Vigor Majić i dalje ostati savetnik u Petnici, a više članova Upravnog odbora nije takođe želelo da komentariše, već su nas uputili na Adnađević. Ni Vigor Majić nije odgovorio na isto pitanje.

Našem listu je potvrđeno da će sednica Saveta IS Petnica biti održana sutra.

O Božićevoj ostavci Upravni odbor je javnost obavestio saopštenjem, istaknutim na sajtu Petnice, a on je za Danas potvrdio da ostaje u Stanici i da se vraća na staro mesto rukovodioca Odeljenja matematičko-tehničkih nauka.

„Upravni odbor poštuje odluku direktora Nikole Božića da iz potrebe zaštite integriteta Petnice, kao i ličnog, moralnog i profesionalnog integriteta podnese ostavku na svoj položaj. Shvatajući ozbiljnost situacije u kojoj se Petnica nalazi i pritisaka kojima su izloženi svi njeni statutarni organi, Upravni odbor na čelu sa predsednicom dr Tanjom Adnađević upravljaće Istraživačkom stanicom Petnica, do imenovanja novog direktora i obezbediti njen nesmetan rad“, piše u saopštenju UO.

Članovi tog tela su izrazili bezrezervnu podršku žrtvama nasilja i njihovim porodicama i osudili svaki oblik nasilja i diskriminatornog ponašanja.

„Devojkama koje otvoreno govore o svojim iskustvima Upravni odbor se zahvaljuje na hrabrosti i odlučnosti u borbi za obrazovanje bez nasilja i uznemiravanja. IS Petnica nije u potrebnoj meri razvila mehanizme prevencije, prepoznavanja i uzbunjivanja koji bi sve učesnice i učesnike seminara zaštitili od svakog oblika nasilja. Upravni odbor u aktuelnom sazivu je, na predlog saradnika ISP i u saradnji sa njima, otpočeo rad na novim procedurama i edukativnim programima, kao i mehanizmima poverljivog prijavljivanja. Radi očuvanja kontinuiteta poverenja roditelja i javnosti, Upravni odbor je odlučan da pruži podršku u utvrđivanju odgovornosti pojedinaca i preduzimanju neophodnih koraka kako bi se Petnica spremnije suočila sa mogućim rizicima ove vrste i kako bi svoju misiju nastavila na najbolji mogući način“, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo poziva žrtve da se jave

Osnovno javno tužilaštvo u Valjevu je pozvalo sve maloletne osobe koje su nakon 2013. godine bile žrtve seksualnog nasilja u Istraživačkoj stanici Petnica da se jave nadležnim državnim organima, tužilaštvu ili policiji. U Izjavi za N1 Javno tužilaštvo je navelo da je bez svedočenja oštećenih i materijalnih dokaza otežano dalje postupanje tužilaštva u ovom predmetu, u smislu neophodnosti identifikacije oštećenih i dobijanja izjava od njih o onome što su doživele kako bi se moglo pravilno oceniti postojanje krivičnog dela, njegova pravna kvalifikacija i izvršilac dela. „Pozivaju se oštećene nakon 2013. godine, jer je tada usvojen takozvani Marijin zakon, kojim je propisano da krivična dela protiv polnih sloboda učinjenih na štetu maloletnih lica i dece ne zastarevaju, odnosno, ne nastupa zastarelost krivičnog gonjenje za ta krivična dela“, navodi N1.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.