Upravni odbor RTS: Javni servis duguje izvinjenje gledateljkama zbog Bogdanovićevih izjava o ženama fudbalera 1Foto: Printscreen

Fudbalski analitičar Rade Bogdanović je, pored najvažnije stvari na svetu, tema broj jedan u ovdašnjoj javnosti zbog svojih komentara na RTS-u koji se danima analiziraju nakon njegovog gostovanja. Posebnu buru izazvala je izjava u kojoj spominje žene fudbalera u vezi sa njihovim odlaskom u Katar.

„Nije mi se svidela situacija ta da su im supruge otišle u Katar. To je loša organizacija – da u hotelu imate jako puno ljudi koji ne pripadaju reprezentaciji. Njihove žene na ovu lovu, na ovu ‘paruštinu’, to je parada kiča. Gde kič dođe tu nema ni sreće ni raspoloženja. Ali ja se nadam da će oni da shvate važnost ove utakmice. Ja da sam na njihovom mestu ja bih već večeras ugasio telefone, rekao bih: što ste me zvali – zvali, ja se koncentrišem na utakmicu. Ljuljaj to dete, kupaj se u tim milionima i pusti me da igram“, rekao je Bogdanović.

Deo javnosti je bivšeg fudbalera i komentatora optužio za mizoginiju, ali i uputilo zahtev RTS-u za izvinjenje. Rukovodstvo javnog servisa nije želelo za Danas da se izjasni o Bogdanovićevoj izjavi, ali su zato to učinili predsednik Upravnog odbora RTS-a Branislav Klanšček i član UO Predrag Azdejković. Obojica se slažu da je izjava fudbalskog analitičara – seksistička.

Klanšček navodi da nije posao UO da se meša u uređivačku politiku, ali da je izjava Bogdanovića da „gde žene dođu, to je parada kiča“, do te mere skandalozna i seksistička da bi odgovorni sa RTS-a trebalo da podnesu ostavku, ili bar da se izvine gledateljkama.

Predrag Azdejković kaže da je sramota to što se desilo i da su oni koji traže izvinjenje RTS u pravu.

– Ono što je još veći problem, kako sam pročitao u medijima, Bogdanović je plaćen od strane RTS da ekskluzivno komentariše utakmice. Što u prevodu znači da svi građani, pa i žene koje je seksistički uvredio, plaćaju njegov angažman na RTS-u i njegove mizogine izjave. Smatram da RTS treba da se izvini i da prekine saradnju sa dotičnim, jer mu nije mesto na javnom servisu – poručio je Azdejković.

Prema njegovom mišljenju, problematična je i Bogdanovićeva izjava da su muškarci koji nisu išli u vojsku “razmaženi i malo nesposobni za život”.

Sagovornice Danasa iz Autonomnog ženskog centra i Ženske solidarnosti danas su komentarisale izjavu fudbalskog analitičara navodeći da ona ukazuje da su žene krive za sve “pa i za lošu igru reprezentacije”, odnosno da takve izjave mogu biti i opasne, jer su “sportska dešavanja ovog tipa i neuspeh na njima često okidač za nasilje nad ženama”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari