Od proleća do kasne jeseni prošle godine trajalo je istraživanje i snimanje na terenu, a rezultat lokalnih timova koji su radili na obe đerdapske obale Dunava jeste 21 ruta za pešačenje i biciklizam u Rumuniji i 48 markiranih staza na području Nacionalnog parka „Đerdap“ od Golupca do Kladova čime je pokriveno 1.

Od proleća do kasne jeseni prošle godine trajalo je istraživanje i snimanje na terenu, a rezultat lokalnih timova koji su radili na obe đerdapske obale Dunava jeste 21 ruta za pešačenje i biciklizam u Rumuniji i 48 markiranih staza na području Nacionalnog parka „Đerdap“ od Golupca do Kladova čime je pokriveno 1.600 kvadratnih kilometara ili oko 150 kilometara dunavskog pojasa.
Reč je o evropskom turističkom projektu „Hiking and biking at the Iron Gate“ čiji je autor nemačka vladina organizacija za tehničku saradnju zahvaljujući kojem su poklonici pešačenja i biciklizma spremni za istraživanje područja NP „Đerdap“ sa naše i Gvozdenih vrata sa rumunske strane, dobili pouzdanu mapu sa ucrtanim rutama.
Za svaku su stazu dati i osnovni podaci, a planinarske i biciklističke rute na mapi su predstavljene u razmeri 1:65.000. Uspešna međudržavna saradnja između Srbije i Rumunije doprinela je da čitavo područje Đerdapa bude predstavljeno kao jedna celina, a ova je karta prvi put zvanično prezentovana marta meseca na međunarodnom sajmu turizma u Berlinu. Štampanje vodiča sa još detaljnijim opisom je u planu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari