Urađena prva operacija na novootvorenom Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje 2" 1Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2

Nakon što je u petak 11. marta svečano otvoreno, danas je urađena prva operacija u novoj operacionoj sali „Dedinja 2“. Kako se navodi u saopštenju, na institutskoj Klinici za vaskularnu hirurgiju izvedena je hirurška intervencija uklanjanja aterosklerotičkog plaka na arterijama koje vode krv u mozak, a zbog kojeg dolazi do ishemijskog šloga.

Operaciju je uradio doajen srpske hirurgije prof. dr Božina Radević, koji je, između ostalog, izveo i prvu transplantaciju jetre u Srbiji 1995. godine, upravo u Institutu ,,Dedinje“ , čiji pacijenti i danas, nakon 27 godina žive svoje nove živote.

Posebnu simboliku predstavlja činjenica da je legendi srpske hirurgije prof. Radeviću asistirao najmlađi specijalista, hirurg dr Mihailo Nešković, unuk osnivača tada Klinike, a danas Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje“, prof. dr Mihaila Vučinića.

-Na ovaj način želeli smo da simbolično predstavimo logičnu smenu generacija. Kardiovaskularna medicina zahteva da mladi hirurzi, koji će jednog dana preuzeti struku u svoje ruke, stasavaju uz najiskusnije i najbolje lekare. Operacija je protekla potpuno rutinski, pacijentkinja se oseća dobro i oporavlja se na intenzivnoj nezi. Za dva dana trebalo bi da napusti Institut i vrati se svojim svakodnevnim aktivnostima – izjavio je prof. dr Nenad Ilijevski, upravnik dedinjske Klinike za vaskularnu hirurgiju.

On je dodao da je reč o hirurškom zahvatu po kome je ta klinika poznata, i na kojoj će uskoro biti izvedena dvadesethiljadita operacija te vrste, pa je logično da je upravo zahvat na karotidi izabran kao procedura kojom će se obeležiti početak rada u novoj zgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari