Uređenje kragujevačkog jezera u Šumaricama koštaće 12 miliona dinara umesto 30 miliona 1Foto: Grad Kragujevac

Prema prvobitnom idejnom rešenju za realizaciju projekta uređenja desne obale Šumaričkog jezera u Kragujevcu bilo je predviđeno 30 miliona dinara iz gradskog budžeta, ali po novom projektu koštaće čak 18 miliona dinara manje.

Kako je na osnovu mišljenja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture bilo potrebno da se izmeni idejno rešenje i smanji broj predviđenih sadržaja, novi projekat će koštati manje, pa su preostala sredstva preusmerena u druge projekte izgradnje sportske infrastrukture, poput sređivanja dela partera Otvorenih bazena pred novu kupališnu sezonu i projektovanje terase na njima.

– Budžetom smo predvideli 30 miliona dinara ove godine za uređenje desne obale Šumaričkog jezera i pripremili idejno rešenje. Prateći zakonsku regulativu, došli smo do Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od koga smo morali da tražimo odgovarajuću dozvolu, jer se desna obala nalazi na samom obodu Spomen parka Šumarice – objašnjava Predrag Stevović, član kragujevačkog Gradskog veća za sport.

Stigao je negativan odgovor, odnosno iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tražili su od gradskih vlasti Kragujevca da se izmeni idejno rešenje i smanje zabavni sadržaji koji, po njihovom mišljenju, mogu da utiču na kulturno-istorijski karakter samog spomen-parka.

– Mi smo po njihovoj preporuci izmenili to idejno rešenje, a time su i planirana ulaganja manja. Prema našim proračunima, to će biti 12 miliona dinara umesto prvobitnih 30 miliona. U međuvremenu, preostali novac ćemo preusmeriti tamo gde je potreban. U ovom slučaju to je uređivanje jednog dela partera otvorenih bazena koji nije uređivan poslednjih nekoliko decenija. Ovo je prvi put da pokušavamo da to uredimo na jedan smisleniji, lepši i bolji način kako bismo otvorene bazene pripremili za kupališnu sezonu i za tu namenu ćemo preusmeriti 12 miliona dinara – kaže Stevović.

Preostalih šest miliona dinara kragujevačka vlast će preusmeriti na projektovanje terase na otvorenim bazenima.

– Ta terasa je za nas veoma važna zato što u kompleksu već postoje kapaciteti sportske infrastrukture, kao što je Atletski tunel, nova teretana, nova sala za borilačke sportove i mi želimo da je zaštitimo na najbolji mogući način tako što ćemo proširiti njene kapacitete – kaže on.

Stevović najavljuje da će radovi na obe lokacije početi što pre.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari