Predsednici Venecuele i Kolumbije Ugo Čaves i Alvaro Uribe istakli su da se zalažu za jačanje odnosa dveju zemalja nakon višemesečnih političkih tenzija. Prilikom nedavnog susreta u prestonici Venecuele kolumbijski predsednik je izjavio da gaji nadu da će dve strane rešiti postojeće razmirice.

Predsednici Venecuele i Kolumbije Ugo Čaves i Alvaro Uribe istakli su da se zalažu za jačanje odnosa dveju zemalja nakon višemesečnih političkih tenzija. Prilikom nedavnog susreta u prestonici Venecuele kolumbijski predsednik je izjavio da gaji nadu da će dve strane rešiti postojeće razmirice. Čaves je, takođe, naglasio da „sviće nova zora kooperacije“.
„Okrenućemo novi list koji će predstavljati radikalan zaokret u odnosu na prošlost ispunjenu problemima“, kazao je on. Štaviše, Čaves je istakao da će se ubuduće odnositi prema Uribeu kao prema „bratu“. Takvi navodi predstavljaju suprotnost u odnosu na ranije izjave dva lidera koji se nalaze na različitim krajevima političkog spektra. Uribe je osvedočeni saveznik američke administracije, dok je Čaves planetarno poznat po svojim levičarskim stavovima i oštrim kritikama SAD. Tenzije između Bogote i Karakasa dostigle su vrhunac u martu kada je Čaves poslao trupe na granice s Kolumbijom nakon što su snage te države organizovale upad na pobunjenički kamp u Ekvadoru. Analitičari smatraju da je poboljšanje odnosa dveju država rezultat sve veće popularnosti Uribea koji je odigrao značajnu ulogu prilikom oslobađanja 15 talaca koje su u višegodišnjem zarobljeništvu držali pobunjenici iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Takođe se ističe da će obe države imati ekonomsku i političku korist od unapređenja odnosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari