Uručeni pokloni bebama u Pirotu 1Foto: Zoran Panić

Prva beba, rođena 2. januara 2019. godine u Porodilištu pirotske Opšte bolnice je dečak čiji su roditelji iz Dimitrovgrada, a rođena je desetak minuta posle tradicionalne posete Porodilištu gradonačelnika Pirota Vladana Vasića i direktor Javnog preduzeća ‘’Vodovod i kanalizacija’’ Zorana Nikolića.

Vladan Vasić i Zoran Nikolić tradicionalno 2. januara posećuju Porodilište pirotske Opšte bolnice i uručuju novogodišnje poklone bebama rođenim u ovom Porodilištu. Tako je bilo i danas. Obišli su Porodilište u pratnji direktora Opšte bolnice Pirot dr Gorana Petrovića.

– Drago mi je što sa direktorom ‘’Vodovoda’’ tradicionalno Novu godinu počinju na mestu gde nastaju novi život. Darujemo novorođenu decu koju smo zatekli u bolnici. Čuo sam da je bilo nekoliko porođaja neposredno pre nove godine, a očekuje se danas jedan porođaj.  Ono što smo videli iz podataka je da je 11 dece manje rođeno u Pirotu u 2018. u odnosu na 2017. godinu, što je naravno podatak koji treba da bude alarm za sve nas. Apelujem na mlade ljude iz Pirota da se odlučuju na brak i na rađanje. Uprkos ovim dobrim uslovima koje smo videli i uprkos sredstvima koje ulažemo u zaštutu porodice, za povećanje nataliteta, u bolnicu i uprkos tome što to radi i država, očigledno da imamo problem sa natalitetom i to zaista treba da bude alarm za sve nas – rekao je gradonačelnik Vladan Vasić.

On je izrazio nadu se da će naredne godine kada budu došli ovde čuti druge podatke.

– Podatak da je 11 dece rođeno manje u prošloj u odnosu na pretprošlu godinu nije mnogo zabrinjavajući podatak. To može da bude prirodni trend, prirodna oscilacija, ali definitivno broj rođene dece od 402 u 2017. do 391. u 2018. treba da bude već i kada je Pirot u pitanju, jer smo dobili podatak da je pre 30 i 40 godina ovde bilo više od 600 do 700 porođaja. Svim majkama želim srećnu Novu godinu i svoj deci da se nadam da će imati srećno i bezbrižno detinjstvo u Pirotu. Očekujem da nas bude više – rekao je Vasić.

Načelnik Odeljenja ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici Pirot dr Vladan Đurov se takođe nada da će se u ovoj zdravstvenoj ustanovi rađati više beba.

– Nadam se da će u Opštoj bolnici u Pirotu sa porodilištem koje ima takve uslove da nam dobar deo Srbije može pozavideti da će biti bolje da se ovaj blagi negativni trend ne nastavi već da bude više dece- rekao je dr Đurov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari