– Užički socijalisti optužili su gradsku vlast da je odgovorna za poplavu koja se dogodila 6. novembra uveče, kada se reka Đetinja izlila zbog neblagovremenog podizanja ustava na brani na gradskoj plaži. Pored toga oni tvrde da i ta stranka snosi deo odgovornosti, pošto je deo gradske vlasti, koju čine DS, SPO, G17 plus i LDP. Socijalisti navode i da je Radiša Marjanović, inače član SPS, pod pritiskom koalicionih partnera potpisao izveštaj kao član komisije za utvrđivanje odgovornosti, koja je zaključila da za poplavu nema odgovornih u gradu, a krivicu prebacila na JP Srbijavode, jer to preduzeće, kako je navedeno, na vreme nije upozorilo na opasnost od poplavnog talasa.

Izražavajući nezadovoljstvo zaključcima te komisije, socijalisti traže odgovornost nadležnih u JP Direkcija za izgradnju i JU Veliki park, koji gazduju gradskom plažom. Time su se njihovi stavovi približili zahtevima opozicione DSS, koja je na nedavnoj sednici Skupštine grada posvećenoj isključivo utvrđivanju odgovornosti za izlivanje reke, zatražila smene Željka Šimšića (DS), direktora Direkcije za izgradnju, Zorana Plećevića (LDP), tehničkog direktora tog preduzeća, Branka Bogićevića (G17 plus), direktora Velikog parka i Slobodana Arnautovića, radnika u toj ustanovi.

– Tražimo da se ispune naši zahtevi koje je usvojila i Skupština grada, odnosno da upravni odbori Direkcije za izgradnju i Velikog parka ispitaju odgovornost direktora, a da direktori utvrde da li su zaposleni u tim preduzećima povredili radnu obavezu – saopštio je Neđo Jovanović, šef odborničke grupe SPS.

On je dodao da se disciplinski postupci moraju sprovesti, bez obzira na to što i tužilaštvo prikuplja informacije o eventualnoj odgovornosti za poplavu.

– Mi smo deo vladajuće koalicije i ni našu stranku, a ni kompletnu koaliciju, niko ne može da amnestira, ali treba da se utvrdi konkretna odgovornost – poručio je Nikola Gogić, predsednik GO SPS.

On je saopštio da je Radiša Marjanović, inače njegov partijski kolega i predsednik Skupštine grada, kao član te komisije potpisao izveštaj pod pritiskom koalicionih partnera, ali nije rekao kojih koalicionih partnera.

– O tome neću da govorim i to nije važno, ali važno je to što se neko sklanja iza JP Srbijavode i pravda se time da neko van Užica treba da naredi nekome u gradu da podigne ustave na brani – rekao je Danasu Gogić.

On je podsetio da Marjanović za članstvo u toj komisiji mandat nije dobio od SPS, već od gradonačelnika Užica, koji je tu komisiju i formirao.

Međutim, u izjavi za Danas Marjanović je odbacio Gogićeve tvrdnje.

– Ni od koga nisam dobio nalog da nešto potpišem ili ne potpišem. Ja i ostali članovi komisije ranije smo saopštili da nije bilo nikakvih pritisaka na nas – dodao je Marjanović i istakao da mu nije jasno šta je njegov stranački kolega tom izjavom hteo da postigne.

 

Krivi i tačka

„Naši zahtevi ne znače urušavanje, već učvršćivanje vladajuće koalicije. Da li treba da lažemo jedni druge? Nismo podigli ustave i zbog toga smo krivi i tu je tačka“, rekao je Danasu Gogić. „Ako koalicija počiva na tome što neko ne želi da utvrdi odgovornost za poplavu Užica, onda neka se sruši. Zašto direktori Direkcije za izgradnju i Velikog parka nisu pokrenuli makar disciplinske postupke? Da imamo imalo političke odgovornosti i pristojnosti nešto bismo uradili, a ne ovako – za poplavu niko u Užicu nije kriv“, kaže Gogić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari