U narednoj godini Užice bi trebalo da dobije dve fast-garaže (montažni objekti za kratkotrajno parkiranje), koje će delimično ublažiti nedostatak parkirališta, posebno u centru grada. Oba objekta, koje je projektovalo JKP Parkirališta Beograd, trebalo bi da ponude ukupno 329 parking mesta.

Kako je Danasu rekao Đorđe Mijušković, pomoćnik gradonačelnika, ta investicija vredna je 66,5 miliona dinara i biće realizovana kroz privatno-javno partnerstvo. On navodi da će jedna garaža biti izgrađena kod stadiona FK Sloboda, a druga na prostoru između autobuske i železničke stanice, te da će njihovom izgradnjom biti ublažen problem nedostatka parking mesta u najužem centru grada.

– Pre izgradnje, na lokaciji kod gradskog stadiona, najverovatnije će morati da se uklone dva privremena objekta. Planirano je da ta garaža u prizemlju ima 141, a na prvom spratu 105 mesta za parkiranje. Procena je da će taj objekat koštati oko 47 miliona dinara – rekao je Danasu Mijušković i dodao da na toj lokaciji trenutno ima mesta za parkiranje 150 automobila.

Druga garaža, kod železničke stanice, dodaje naš sagovornik, imaće 50 parking mesta u prizemlju i još 33 na prvom spratu, a procena je da će koštati oko 19,5 miliona dinara.

– To je veliki novac, koji ne možemo da obezbedimo iz gradskog budžeta, pa će ta investicija biti finansirana po modelu privatno-javnog partnerstva. Ukoliko ne bude zainteresovanih investitora, tražićemo druga rešenja, kaže Mijušković.

Pored toga, on navodi, postoji mogućnost izgradnje još jedne fast-garaže u naselju Pora, jer i u tom delu grada, sa velikom brojem stambenih zgrada, nema dovoljno parkirališta. S druge strane, u planu je uređenje nekoliko lokacija za parkirališta, a među njima su prostori ispod Ložioničkog mosta u Velikom parku i u Ulici Nikole Pašića prema brdu Dovarje.

 

SMS naplata

Potrebe Užica za parkiralištima su znatno veće, jer samo u centru grada nedostaje oko 1.000 parking mesta. Pored fast-garaža, za par mesec, a najverovatnije od proleća, biće uvedena i primena SMS naplate parkiranja na oko 1.200 parking mesta u širem centru grada. Grad će biti podeljen u dve parking zone, tako da će u prvoj vozila moći da se zadržavaju do dva sata, a u drugoj neće biti vremenskog ograničenja. Građanima koji stanuju u zonama tih parkirališta biće ponuđena pretplata, koja ne znači rezervaciju parking mesta, već mogućnost parkiranja po nižoj tarifi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari