U pravoslavnim crkvama šsirom Republike Srpske jutros su služena jutrenja povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.


Vaskršnje jutrenje u Sabornom hramu Hrista spasitelja u Banjaluci služio je episkop banjalučki Jefrem, koji je vernicima poželeo da radost Hristovog vaskrsenja uđe u njihova srca, njihove domove i sveukupan srpski narod.

„Neka u naša srca uđe saznanje da Hristos vaskrse radi nas ljudi i radi našeg spasenja“, rekao je episkop Jefrem.

Vaskršnje liturgije služene su i u pravoslavnim crkvama u Federaciji BiH.

Vladika zahumsko-hercegovački Grigorije, koji je liturgiju služio u staroj crkvi Rođenja presvete bogorodice u Mostaru, poručio je vernicima da ne smeju gubiti nadu i veru.

„Onaj koji veruje u Hrista ne može biti pesimista i strašiv“ kazao je vladika Grigorije.

Mitropoliti obe pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Crnogorske i Srpske, Mihailo i Amfilohije, služili su jutros vaskršnju liturgiju,uz tradicionalno darivanje crvenih jaja vernicima.

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve liturgiju je služio u Vladičanskom domu na Cetinju, a mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Hramu Hristovog vaskresenja u Podgorici.

Oba mitropolita su vernicima uputili vaskršnje poslanice, sa pozivom na praštanje , ljubav i slogu.

Pravoslavnim vernicima Uskrs su čestitali najviši zvaničnici Crne Gore, šef države Filip Vujanović i predsednici parlamenta i Vlade Ranko Krivokapić i Milo Đukanović.

Pravoslavni vernici u Sloveniji danas slave uskrs uz poruku paroha Srpske pravoslavne crkve Tome Ćirkovića da ono „što želiš da drugi urade tebi, radi i ti njima“.

U pravoslavnim crkvama u Sloveniji su održana jutarnja bogosluženja i liturgije, a sinoć i večernja dok je u domovima vernika sinoć na trpezama priređena vaskršnja večera.

U Sloveniji su registrovane Zagrebačko-ljubljanska metropolija Srpske pravoslavne crkve i Makedonska pravoslavna zajednica Sveti Kliment Ohridski.

Nadbiskup sarajevski, kardinal Vinko Puljić, u uskršnjoj čestitki patrijarhu Irineju ističe da „iskreno kliče: Hristos vaskrse, uistinu vaskrse!“, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Kardinal je rekao da ujedinjuje molitve sa patrijarhom, za mir, razumevanje i saradnju za dobro svakog čoveka i svih naroda.

Sarajevski nadbiskup u svojoj poruci podsetio je da se u ovoj godini obeležava 1.700 godišnjica Milanskog edikta kao simbola vere i savesti.

Puljić je čestitke uputio i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju Mrđi i episkopu zahumsko-hercegovačkom Grigoriju Duriću. Izrazio je želju da „zavlada mir u dušama, u porodicama i u našim zemljama“.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, uputio je danas patrijarhu srpskom Irineju, episkopima, sveštenicima, monaštvu i vernicima SPC čestitku povodom Uskrsa, javila je Verska informativna agencija (VIA).

U svojoj čestitki, Bozanić je poželeo da praznična radost bude „čista i potpuna, da bi smo u ovim bremenitim vremenima bili istinski svedoci evanđelja“.

Čestitku patrijarhu i vernicima SPC uputio je i predsednik Biskupske konferencije Hrvatske, zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Odvojene uskršnje poruke upućene su i mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom SPC, Jovanu Pavloviću.

Čestitao i Obama

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je danas Uskrs pravoslavcima u Americi i celom svetu, u svoje ime i u ime svoje supruge Mišel. Obama je pravoslavcima poželeo da im se ostvare najbolje želje i poručio da „treba slediti Hristov put ljubavi i nade“. „Potrebno je setiti se pravoslavnih hrišćana koji su proganjani i izlagani nasilju, pre svega na Bliskom istoku i na severu Afrike. Oni su vekovima u Egiptu, Libanu, Siriji, Iraku davali doprinos i obogaćenje“, naveo je Obama u čestitki. Prema njegovim rečima, Amerika će jačati svoju privrženost „obavezi da zaštiti univerzalna ljudska prava, uključujući slobodu vere“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari