Uspeh "Bitke za znanje" 1Foto: tviter/MDULS

Fond B92 saopštio je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave danas u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu uručilo donaciju od 1.065 robota za 213 škola.

Akciju je početkom januara ove godine pokrenuo Fond B92 sa idejom da uz podršku donatora za svaku osnovnu školu u Srbiji obezbedi ove savremene nastavne alate, uz pomoć kojih će đaci od 5. do 8. razreda učiti osnove programiranja i kodiranja.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić zahvalila je Fondu B92 na inicijativi i izrazila zadovoljstvo što je to Ministarstvo, uz podršku UNDP, uspelo da obezbedi donaciju za sve škole koje su se prijavile, a koje su do ovog trenutka bile na „list čekanja“.

Hvala nastavnicima na inicijativi koji su pokazali kao pravi profesionalci. Ovo je pravi način da menjamo Srbiju i da idemo u digitalnu transformaciju, izjavila je Brnabić.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podržalo je „Bitku za znanje“, jer se koncept tog programa uklapa u plan koji podrazumeva da će od septembra informatika postati obavezan predmet u školama.

Cela akcija pokazala je da bitke za znanje i želje za znanjem postoje i mi se zahvaljujemo svim dobrim ljudima i kompanijama koje su donirale, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Fond B92 je od početka akcije, uz podršku nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, obezbedio po pet mBot robota za 131 školu.

U Naučno-tehnološkom parku Brnabić je podelila robote nastavnicima iz 40 škola iz Beograda, za koje se danas organizuje i stručno usavršavanje za korišćenje tih alata u nastavi.

Obuke za nastavnike iz škola iz drugih gradova u Srbiji se uveliko sprovode, a biće okončane iduće nedelje.

Sve škole koje se do sada nisu prijavile za učešće u programu „Bitka za znanje“ moći će to da učine tokom konkursa koji će biti otvoren pre početka naredne školske godine, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari