Ustavni sud Srbije: Radimo i za vreme vanrednog stanja 1Foto: Freeimages/Janson Morison

Ustavni sud Srbije (USS) radi bez prekida i za vreme vanrednog stanja, proglašenog zbog epidemije virusa kovid-19, a rad je organizovan u skladu sa merama i preporukama državnih organa, saopšteno je danas iz USS povodom tvrdnji u pojedinim medijima 30. aprila da je zgrada Suda zaključana i da USS ne radi od 23. marta.

U skladu sa tim merama i preporukama, a pre svega u cilju zaštite zdravlja građana, kao i zaposlenih u Ustavnom sudu, Sud je od 23. marta 2020. godine, do prestanka vanrednog stanja, obustavio rad kancelarije za prijem podnesaka putem neposrednog kontakta sa strankama, takozvani šalterski rad, navedeno je u saooštenju.

U tom periodu, kako se navodi, stranke Ustavnom sudu podneske mogu predati, kao i do sada, posredstvom pošte, a iz istog razloga, zatvoren je ulaz u zgradu iz Bulevara kralja Aleksandra, dok je i dalje otvoren ulaz iz Ulice arhiepiskopa Danila.

O svemu ovome javnost je upoznata još 22. marta 2020. godine, posredstvom internet stranice Suda, kao i obaveštenjem istaknutim na ulaznim vratima Ustavnog suda, ističe se u saopštenju. Ustavni su navodi kako su „ne samo netačne nego i tendenciozne tvrdnje da je zgrada Ustavnog suda zaključana i da Ustavni sud ne radi“.

„Ustavni sud ostvaruje svoje ustavnosudske nadležnosti i u vreme proglašenog vanrednog stanja, u režimu rada primerenom datim okolnostima. U tom smislu i svi podnesci koji pristižu u Ustavni sud poštom blagovremeno se zavode, formiraju se predmeti i dostavljaju u rad“, navodi u saopštenju USS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.