Bez plastičnih kesa od 1. januara 2020. 1Foto: Pixabay/ cocoparisienne

Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je u pitanju jedan od istorijskih trenutaka za Grad Beograd, a povod za donošenje ove odluke je Zakon o upravljanju otpadom, koji je donela Vlada Republike Srbije.

Želimo da uredimo način na koji će maloprodajni objekti koristiti plastične kese. Takođe, važno je što ova odluka stupa na snagu 1. januara 2020. godine, što znači da dajemo rok nešto duži od 15 meseci, da maloprodajni lanci reše ovaj problem, odnosno da se prilagode. Planiramo i besplatnu podelu cegera širom grada – rekao je Vesić.

On je rekao da Grad sa Vladom RS razmenjuje ideje o donošenju niza podzakonskih akata, kako bi se ovaj problem rešio i van maloprodajnih objekata.

Grad snažno stoji iza ove odluke jer se ona tiče zaštite životne sredine. Biće još odluka kojima želimo da utičemo na stepen zaštite životne sredine. Širimo pešačke zone, kupujemo električne autobuse i sve ovo je deo široke politike koju grad zastupa – dodao je zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, sa Vladom Republike Srbije razgovara se i o izmenama Zakona o upravljanju otpadom, kako bi se u potpunosti rešio ovaj problem.

Vreme je da Srbija počne da se bavi ovom problematikom onako kako se to radi u razvijenijim državama. Odluka o naplaćivanju plastičnih kesa u maloprodajnim objektima smanjila je promet plastičnih kesa za 60 odsto. Razgovaramo i sa maloprodajnim lancima o tome kako će se ova odluka odraziti na njihovo poslovanje – zaključio je Vesić.

Na današnjoj sednici usvojen je i Zaključak kojim se osuđuje govor mržnje odbornika Saveza za Srbiju Željka Veselinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.