Usvojena rezolucija o braći Bitići 1Američki Kongres Foto: Wikipedia/Kmccoy

Odbor za spoljnopolitičke poslove Predstavničkog doma, američkog Kongresa, usvojio je rezoluciju o ubistvu američkih državljana, braće Bitići u Srbiji u julu 1999. godine, čime je otvoren put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa, prenosi Glas Amerike.

U rezoluciji, kojom se izražava stav Predstavničkog doma o ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, usvojernoj u četvrtak, navodi se da bi pojedince odgovorne za ubistvo trebalo izvesti pred lice pravde, te da je za osudu to što „još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitići ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što ni jedan pojedinac čak nije optužen za te užasne zločine“.

„Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, ukljućujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt“, navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Takođe se poručuje da bi Sjedinjene Države trebalo da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih, i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

Kako se navodi u saopštenju advokata koji zastupa porodicu Bitići, usvajanju rezolucije prisustvovali su i članovi porodice i njihovi zastupnici

„Dok se Goran Radosavljević i drugi odgovorni za ubistvo moje braće ne privedu pravdi, nećemo stati i nećemo biti ignorisani“, izjavio je brat ubijenih Ilir Bitići.

Ovaj slučaj jedan je od prioriteta bilateralnih odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dve zemlje. Ili, Agron i Mehmet Bitići, američki državljani, uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiterorističkih jedinica MUP Srbije.

Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni 2013. godine.

U kontekstu ubistva braće Bitići pominjalo se i ime tadašnjeg pukovnika specijalnih snaga policije Srbije Gorana Radosavljevića Gurija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari