Uz podršku EU, Užice dobilo prvi seoski vrtić 1Foto: Grad Užice

Nakon rekonstrukcije objekta u selu Karan, Užice je dobilo prvi seoski vrtić koji će, kako je rečeno, uskoro biti otvoren.

Novi vrtić, nazvan „Duga“, obišli su ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, direktorka Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikele Telatin i gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević.

Objekat je adaptiran i proširen bespovratnim sredstvima EU od skoro 180.000 evra, kroz EU PRO Plus program, i učešćem Grada Užica koje je veće od 200.000 evra.

Uz podršku EU, Užice dobilo prvi seoski vrtić 2
Foto: Grad Užice

Nakon radova koji su završeni, vrtić ima opremljenu kuhinju sa trpezarijom, dve radne sobe za decu različitog uzrasta, sobu za vaspitače, a opremljen je nameštajem i didaktičkim materijalom.

Ambasador Emanuele Žiofre je naveo da je taj vrtić, u kome će boraviti i učiti 55 dece iz Užica i okoline, primer dobre saradnje EU i Užica.

„Imamo veoma dugo partnerstvo sa Užicem, sa kojim smo realizovali brojne projekte kroz ovaj projekat i programe prekogranične saradnje. Samo kroz EU PRO plus, obezbedili smo više od milion evra zajedno sa Gradom da se realizuju projekti u zdravstvu, kulturi i obrazovanju“, istakao je Emanuele Žiofre i poručio da „očekuje nastavak saradnje sa Užicem, zarad boljeg života građana”.

Uz podršku EU, Užice dobilo prvi seoski vrtić 3
Foto: Grad Užice

Ministarka Miščević je ocenila da je „prvi seoski vrtić u Užicu izuzeto važan za zajednicu, kao veliki i prikladan prostor za boravak dece i njihovo učenje i razvoj” i dodala da je Užice „mnogo uložilo u škole i obdaništa“.

„Zato želimo da pomognemo, pa ćemo u saradnji sa našim partnerima iz EU sigurno pomoći opremanje novog vrtića na Carini”, obećala je ministarka.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je navela da će „vrtić u Karanu uskoro, posle dobijanja upotrebne dozvole, primi mališane“.

„Drago nam je da su svi naši partneri iz Delegacije Evropske unije, Ministarstva za evropske integracije i UNOPS-a danas sa nama da se uverimo da su svi radovi urađeni onako kako je bilo i predviđeno projektom”, rekla je gradonačelnica i zahvalila se na donaciji.

Dodala je da je „Grad izdvojio 17 miliona dinara za adaptaciju vrtića u selu Kremna i da su intenzivirani radovi u drugim vrtićima“.

„Obećali smo Užičanima da će svako dete u gradu imati mesto u vrtiću i to obećanje ćemo ispuniti“, poručila je gradonačelnica Užica.

Deca u vrtiću sa desetak dana

Vrtić bi trebalo da počne sa radom za desetak dana, nakon pribavljanja upotrebne dozvole, a Veselinka Jovanović, direktorka Predškolske ustanove Užice, rekla je da su, za sada, stigla 44 zahteva za smeštaj dece.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari