Uz pomoć države opština Žabari unapređuje infrastrukturu i privredu 1Foto: M.V.

Opština Žabari i ove godine radiće na unapređenju infrastrukture, privrede i poljoprivrede, uz pomoć države i njenih fondova.

„U protekle tri godine imali smo odličnu saradnju sa Vladom Republike Srbije i njenim ministarstvima, posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, preko koje smo realizovali projekte od velike važnosti za sve građane. Takođe, uspešno smo sarađivali i sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije, Stalnom konferencijom gradova i opština i evropskim programima UNOPS, EUPRO, SWISSPRO“, rekao je Jovan Lukić, predsednik opštine Žabari.

Prošla godina bila je veoma uspešna, naročito u oblasti izgradnje putne infrastrukture.

Završeno je asfaltiranje Omladinske ulice sa platoom u centru Aleksandrovca, Jug Bogdanove i Partizanske ulice u Vlaškom Dolu, deo Smederevske ulice sa platoom do ulice Kneza Miloša u Žabarima i lokalnog puta u Tićevcu, u vrednosti od oko 8,5 miliona dinara.

Urađena je i revitalizacija atarskih puteva u naseljima Vlaški Do i Viteževo u vrednosti od oko 5,5 miliona dinara, što sve zajedno iznosi preko 14 miliona dinara.

Za ostale ugovore, izradu projekata i nadzor iz budžeta izdvojeno je još oko milion dinara.

Uz pomoć države opština Žabari unapređuje infrastrukturu i privredu 2
Predsednik Opštine
Foto: M.V.

„Nakon posete predsednika Republike Aleksandra Vučića uspeli smo da obezbedimo sredstva i realizujemo projekte asfaltiranja ulica u naseljima: Aleksandrovac, Simićevo, Žabari, Četereže, Brzohode, Porodin, kao i put Četereže – Sibnica. Ukupna dužina iznosi 5,6 km, a vrednost radova 69 miliona dinara. Završena je i zgrada površine 700 kvadratnih metara za smeštaj 12 izbegličkih porodica, čije se svečano otvaranje očekuje u narednom periodu“, kazao je Jovan Lukić.

Potpisan je i ugovor sa firmom „General Recycling“ o izgradnji modernog postrojenja na teritoriji opštine Žabari za tretman neopasnog otpada, uz upošljavanje 25 radnika u prvoj godini poslovanja preduzeća sa tendencijom rasta u skladu sa fazama razvoja preduzeća.

Opština pomaže i poljoprivrednicima, u vidu subvencija, edukacija i poseta sajmovima, kako bi bili u toku najsavremenijih agrarnih tokova.

Opština Žabari posebnu pažnju usmerava na decu, tako što za novorođene isplaćuje 15.000, đacima od 1. do 4. razreda plaća užinu, a prevoz za sve koji putuju u školu. Nagrađuje uspešne đake, a pomaže i studente.

Uz pomoć države opština Žabari unapređuje infrastrukturu i privredu 3
Foto: M.V.

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Žabari i Agencija za bezbednost saobraćaja uručili su 107 auto sedišta za bebe rođene u 2018. godini i 2019. godini, kao i prigodne poklone za đake prvake za bezbednost u saobraćaju.

Očekuje se raspisivanje tendera za kompletnu sanaciju i adaptaciju matične škole u Žabarima što podrazumeva završetak izgradnje fiskulturne sale, atletske staze, parking prostora, uređenje aneksa škole i kompletnog enterijera u vrednosti od preko milion evra.

U okviru projekta „Snižavanje psihološke cene roditeljstva“ nabavljena su dva televizora i dva klima uređaja za čekaonice na dečjem odeljenju u Domu zdravlja i novo terensko vozilo za službu patronaže.

„Imajući u vidu da je u opštini Žabari prosečna starost 47 godina i da ima dosta staračkih domaćinstava, iz budžeta opštine obezbeđena su sredstva za uslugu „Pomoć u kući“ odraslim i starim licima u vrednosti od 8 miliona dinara, gde je upošljeno 13 lica, 11 gerontodomaćica, stručni radnik i vozač, a uslugu koristi ukupno 90 odraslih i starih osoba u naseljima: Viteževo, Porodin, Žabari, Četereže, Brzohode, Sibnica, Simićevo, Oreovica, Aleksandrovac, Vlaški Do, Mirijevo i Tićevac“, rekao je Lukić.

Obnova

Očekuje se i početak rekonstrukcije Centra za socijalni rad, a sredstva obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

U saradnji sa Kancelarijom UN realizuje se projekat za podršku deci i omladini sa invaliditetom, vredan 78.525 evra. Radovi su u završnoj fazi, a prostor je dat na korišćenje Udruženju „Ključ“. Svečano otvaranje zakazano je za 6. april.

Pomoć u kući

Odlukom SO Žabari usluga „Pomoć u kući“ poverena je Centru za socijalni rad a rešenjem Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja utvrđeno je da on ispunjava uslove i standarde za pružanje te usluge odraslim i starim licima, jer ima licencu sa rokom važenja od 6 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari