Užice će dobiti dnevni boravak za odrasle sa smetnjama u razvoju 1Foto: N. Kovačević

Odrasli sa smetnjama u razvoju u Užicu uskoro bi trebalo da dobiju dnevni boravak, što će biti nova usluga socijalne zaštite u gradu.

Dnevni boravak trebalo bi da se otvori u Gradskom centru za socijane usluge, zahvaljujući projektu koji finansira Evropska unija, kroz nacionalni Program IPA 2020.

U okviru tog projekta, kako je navedeno na sajtu Grada, Užice je, za osnivanje te usluge, dobilo sedam miliona dinara.

Sporazum o takvoj saradnji potpisala je u Beogradu gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević sa predstavnicima Ministarstva finansija – Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je nadležno za projekat, a Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je zadužena za njegovo sprovođenje.

Osim gradonačelnice Užica, slične sporazume je potisalo još 29 predstavnika lokalnih samouprava u Srbiji.

Užice će dobiti dnevni boravak za odrasle sa smetnjama u razvoju 2
Gradonačelnica Užica i Plamena Halačeva/Foto: Grad Užice

Sa njih dvadeset potpisani su sporazumi o stručno-tehničkoj podršci u uspostavljanju i unapređenju lokalnih planskih, pravnih, finansijskih i institucionalnih mehanizama za planiranje i funkcionisanje sistema socijalne zaštite.

Za ostalih deset lokalnih samouprava, kako se navodi, predviđena je sveobuhvatna podršku za uspostavljanje i unapređenje lokalnih mehanizama za inkluziju Roma i Romkinja.

Realizacijom tog projekta, ističe se, stvoriće se uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa.

Svečanosti su, piše na sajtu, prisustvovali i prisutnima se obratili  Lav Grigorije Pajkić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Rejhan Kurtović, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari