Užice: Čeka se izgradnja novog obdaništa  1Deca u vrtiću iskra Foto: Grad Užice

Mališani u užičkim vrtićima žele da se dodatno opreme i urede pojedna obdaništa i njihova dvorišta, da reka Đetinja bude čistija, da ceo grad bude čistiji, da bude što više cveća, igrališta, parkova i bazena u gradu…

„To su naiskrenije dečje želje i mi stariji trudićemo se da ih ispunjavamo“, rekla je Veselinka Jovanović, direktroka Predškolske ustanove Užice, koja je prenela želje mališana iz užičkih vrtića, a povodom početka obeležavanja Dečje nedelje, koja traje od 4. do 10. oktobra.

Ona je istakla da se ta ustanova, koja ima 11 obdaništa, trudi da obezbedi deci što bolje uslove za boravak i dodala da je Dečja nedelja „jedna od prilika da deca iskažu želje o onome što bi trebalo da bude bolje u vrtićima, njihovom okruženju i celom gradu“. 

S druge strane, roditelji čija deca su ostala na listi čekanja svakakao žele da se i za njihovu decu nađe mesto u užičkim vrtićima. Na tu priliku, kako je najavljeno, moraće da sačekaju narednu godinu.     

Gradonačenica dr Jelena Raković Radivojević je, prilikom posete vrtiću „Iskra“, kazala da je „obaveza države i lokalne samouprave da deci obezbede što bolje uslove za razvoj i da je to prioritet gradskog rukovodstva“.   

Ona je dodala da je, i pored nedavnog proširenja kapaciteta Predškolske ustanove, kao i opremanja za te namene još dva prostora u gradu, oko 300 mališana na listi za čekanje za upis u užičkim obdaništima.

„To je u prethodnom periodu bio veliki problem. Pokušali smo da smanjimo listu čekanja, jer je oko 300 dece ostalo bez mesta u vrtiću, tako što smo obezbedili dodatne kapacitete u vrtiću „Iskra“, Osnovnoj školi „Stari grad“ i Medicinskoj školi“, kazala je gradonačelnica.  

„Do kraja ove godine“, navela je, „raspisaće se javni poziv za pripremne radove za izgradnju vrtića na Carini“ i rekla da „očekuje da se taj veliki projekat završi naredne godine“.

Inače, gradonačelnica je, prilikom prošlogodišnjeg obeležavanja Dečje nedelje, prvi put najavila gradnju novog vrtića, za koji je tada rekla da se „traži lokacija u gradu“. 

Potom je, u februaru ove godine, precizrala da će se on graditi na Carini i da će u njemu moći da boravi „200 dece, kojima će na raspolaganju biti osam radnih soba sa pratećim sadržajima, po najvišim evropskim i svetskim standardima“. 

Izgradnja tog objekta, čije idejno rešenje više priliči mauzoleju, nego obdaništu, koštaće oko milion evra. 

Vučić: Biće vrtića na Carini 

Gradnju novog vrtića je najavio i šef države Aleksandar Vučić, kada je bio u Užicu, 17.avgusta ove godine. „Pričalo se da nemamo para za izgradnju vrtića na Carini, ali biće novi vrtić na Carini“, kazao je tada Vučić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari